24. aug
Fram­fø­rer «Mojhtestasse»: Mar­ja Mor­tens­son lag­de ver­ket til 100 års­ju­bi­le­et for det før­s­te sa­mis­ke lands­mø­tet i Trondheim, og fram­fø­rer det på Ha­mar Teater tirs­dag.
 
Joik på hjemmebane
-Å spille på Hamar blir nesten som å være på hjemmebane, sier Marja Mortensson som står på scenen på Hamar Teater tirsdag kveld.

Publisert: 22.jan.2018 22:33
Oppdatert: 22.jan.2018 22:36

«Mojhtestasse» heter verket som Marja Mortensson framfører på tirsdag kveld. Sammen med Daniel Herskedal på tuba og Jakop Janssønn på perkusjon har de utviklet et lydbilde som rettferdiggjør den sørsamiske musikktradisjonen. Verket er et bestillingsverk som ble laget i forbindelse med 100 årsjubileet til det første samiske landsmøtet i Trondheim.

-Det er litt spesielt for meg å få lage et verk til denne anledningen, siden min tippoldefar var med på dette landsmøtet, sier Mortensson. Jeg har lett fram gamle Joiker ifra både Hedmark og min Umesamiske arv. Verket består av de gamle joikene men også noe nye sanger som jeg har laget sammen med de to andre musikerne.

GLEDER SEG

-Jeg gleder meg masse til å stå på scenen i Hamar. Det blir nesten som å komme hjem. Jeg gikk på Stange Videregående skole og har mange gode erfaringer derfra. Det blir gøy å få lov til å synge i Hamar Teater og jeg håper at publikum vil få en pause og et pusterom fra den hektiske hverdagen på tirsdag, sier Marja Mortensson.

– Med meg har jeg to veldig dyktige musikere. Jakop Janssønn har laget en del filmusikk, og er kanskje best kjent for musikken han lagde til dokumentarserien «Ishavsblod» som gikk på NRK. Jeg har også med meg en veldig dyktig tubaist i Daniel Herskedal. Sammen har vi laget en konsert som jeg tror vil fenge mange.

Ung og Lovende

Tross sin unge alder har Marja Mortensson rukket å synge i tre verdensdeler. Hun har også blitt tildelt Hedmark fylkeskommunes kulturpris i 2013 og Engerdal Kommunes kulturpris i 2017. I 2014 ble hun kåret til årets unge artist på Riddu Riddu. Hun har også sunget for Kong Harald. Nå ønsker artisten å gi ut mere musikk, og bygge opp karrieren bit for bit.

-Verket som jeg framfører på Hamar blir til en plate som kan forventes i vår. Jeg trives godt med å jobbe med musikken, og ønsker å fortsette med det for fullt, men jeg har ikke noe hastverk. Jeg vil heller ta ting som det kommer og ta den tiden det tar for å bli stor. Akkurat nå er jeg fornøyd med å kunne gi kunnskap om den samiske tradisjonen i Hedmark, og berike de som velger å komme på konsert.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke