20. aug
VIKTIG: Påtroppende Hamar-ordfører Morten Aspeli er meget godt fornøyd med formuleringene om kulturhuset i Hamar i forslaget til statsbudsjett. De kan bli gull verdt i framtida i form av millioner i husleietilskudd for Teater Innlandet.FOTO: TROND LILLEB
 
Jubler for klart løfte om kulturhuspenger
Selv om det ikke blir bevilget penger til Hamar kulturhus i neste års statsbudsjett, kommer regjeringen med klare løfter for framtida.

Publisert: 07.okt.2011 07:30
Oppdatert: -

Selv om det ikke blir bevilget penger til Hamar kulturhus i neste års statsbudsjett, kommer regjeringen med klare løfter for framtida.
Påtroppende ordfører Morten Aspeli (Ap) er fornøyd.
Avtroppende ordfører Einar Busterud (BBL) er fornøyd.
Teatersjef Janne Langaas er fornøyd.
Hva de er fornøyd med? Jo, følgende passus i forslaget til statsbudsjett for 2012:
«Teater Innlandet er et turnéteater for Oppland og Hedmark. Teatret har behov for bedre lokaler for produksjon av oppsetninger og administrative funksjoner. I Hamar kulturhus, som er under bygging, er det planlagt slike særarealer for teatret. Det er også lagt opp til sambruk av blant annet teatersal. I opplegget for finansieringen av lokalene er det forutsatt 93 millioner kroner til teaterdelen, noe som tilsvarer en husleie på om lag 5 millioner kroner per år. Departementet ser positivt på planene forutsatt at husleieøkningen fordeles mellom tilskuddspartene på vanlig måte.»
Selv om dette ikke betyr penger neste år, er dette ord som kan bli gull verd når kulturhuset står ferdig. Da har Teater Innlandet i realiteten fått løfte om at en husleieøkning på fem millioner kroner er greit for kulturdepartementet, forutsatt at de regionale eierne (Hedmark fylkeskommune og Oppland fylkeskommune) betaler sin andel.
I praksis betyr dette at Teater Innlandet har råd til å ta i bruk teaterdelen av kulturhuset til øving, produksjon og administrasjon ved at staten betaler 70 prosent (3,5 millioner kroner), mens de to fylkeskommunene betaler de resterende 30 prosent (750.000 kroner hver) av den årlige husleia på fem millioner kroner.
Full pott for kulturhusutbyggerne i Hamar hadde selvsagt vært at staten hadde bevilget 93 millioner kroner i investeringsmidler, men husleieordningen er et akseptabelt alternativ. En lignende løsning kommer for eksempel Teatret Vårt i Molde til gode allerede fra neste år. Da tas det nye teater- og jazzhuset i Molde i bruk, og Teatret Vårt får i den forbindelse en økt bevilgning på 2,6 millioner kroner til økt husleie.
- Jeg oppfatter formuleringene i budsjettforslaget som et meget positivt signal. Det er godt og viktig at kulturhuset i Hamar er nevnt i statsbudsjettet på denne måten, fastslår påtroppende ordfører Morten Aspeli (Ap).
Avtroppende ordfører Einar Busterud (BBL) er like positiv.
- Dette er helt i tråd med hva vi ønsket. Dette betyr go for å bygge teaterdelen av huset også. Jeg er kjempefornøyd med formuleringen som er tatt inn i forslaget til statsbudsjett. Jeg mener videre at dette viser at vi valgte rett taktikk da vi vedtok og satte i gang byggingen av kulturhuset. Vi viste vilje til å satse, og nå kommer pengene, sier Busterud.
Teatersjef Janne Langaas er svært glad for at regjeringen så klart anerkjenner Teater Innlandets behov for nye lokaler.
- Vi trenger ikke pengene nå, men vi trengte et løfte om penger fra 2013 når vi tar huset i bruk. Dette er veldig, veldig positivt og må betegnes som en budsjettseier for landets yngste regionteater, sier hun på telefon fra Sverige når HA overbringer henne den hyggelige nyheten.
 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke