18. aug
 
Jul på hjemmebane
Mellom «La Traviata» og «Tryllefløyten» fikk Bernt Ola Volungholen klemt inn en julekonsert på Hamar. For fullt hus, selvsagt.

Publisert: 16.des.2017 21:42
Oppdatert: 16.des.2017 21:45

Alle i vide kretser rundt Stange og Hamar elsker han, og han sviktet ikke hjemmebanen, ikke engang når julen var fullbooket for operastjernen fra Vallset.

Og det ble riktig staselig, med et program som bugnet over av jul, jul og atter jul. Det ble kor, solist, samsang og til og med litt allsang. Og når nivået på samtlige sanger er høyt, ja, da siger julestemningen virkelig inn.

Født som operastjerne?

Volungholen er nok ingen salmesanger, i hvert fall ikke i går kveld. «Det hev ei rosa sprunge» var neppe skrevet for han, og det ble rett og slett for stivt. Heldigvis lå det annet repertoar i vente, og med «När det lider mot jul» kunne han ta i bruk all sin lidenskap, innlevelse og sjarm i bruk. Det er slikt vi kjenner han, og det er det vi vil ha! Lyrisk, lett og lekent, men også med en tyngre undertone tok han kirken med storm. Samspillet med organist var Nils Tore Enget, her på pianoet, var ypperlig. Herfra gikk det bare en veg, og det var selvsagt oppover.

HjemmeKoselig høytid

Det var Collegium Vocale som hadde invitert til et programm fylt med tradisjonelle julesanger. Noen overraskelser ble det, når koret leverte en kjent sang i ny drakt. «Away in a mange» i korsats av Ola Gjeilo var et slikt moment, og ble framført riktig varsomt og inderlig.

Det ble mange høydepunkter. Alnæs’ «Julemotet» var en av de første, og Volungholen skinte med stort volum. Koret fulgte godt opp, og med Enget på kirkeorgel ble ingen uberørt.

I «romjulsdrøm» kom følelsene fram, i Volungsholens oppriktige siste linje. Korets«Alleluia» ga en hel annen stemning. Dirigent Belsaas fikk fram den subtile rytmen, og bygde opp til en kort, men høytidelig hallelujastemning, før det hele ble roet ned igjen. Slike dynamiske nyanser var det mange av, og hvem kunne tro at noe slikt passet inn i «Stille natt»? Men med Volungholen i første og siste vers, la koret inn en aldri så liten klimaks i midten.

Konserten toppet seg mot slutten, selvsagt, med «O helga natt». Da er en operastjerne selvskreven, og applausen ble stor, med hurrarop.

Takket være solisten og applausen underveis ble det liksom en hjemmekoselig kveld, selv om programmet la opp til høytidelighet. Og akkurat det var litt deilig!

Terningkast: 5

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke