17. aug
Sang: Nissen (Martin Thorshaug) og husmannsgutten Marius (Teodor Kaashagen Holmen) byr på seg selv med både sang og dans under «Ei Pølse i Julestria». Foto: Kristian Einang
 
Førjulas triveligste teater
Lystrup og Faldbakkens «Ei Pølse i Julestria» fenger i ny forkledning. Selv på kalde vinterkvelder.

Publisert: 01.des.2016 22:07
Oppdatert: 01.des.2016 22:11

Førjulas triveligste teaterforestilling finner man i Kusvea. Der holder nemlig flere titalls skuespillere varmen med oppsetningen av«Ei Pølse i Julestria». Forestillingen ble skrevet for rundt 20 år siden som et bestillingsverk til Hedmarksmuseet. Knut Faldbakken sto for forestillingens manus, mens Geirr Lystrup skrev musikken.

Rødkledde bråkmakere

Handlingen er satt til slutten av 1800-tallet. Det skjer mystiske til på Breistad gård. Smøret blir harskt, melka blir sur, ølet smaker beskt og matreservene forsvinner fra stabburet. Det er gårdsarbeiderne som får skylda for det aller meste, men etter hvert viser det seg at gården har ukjente beboere. Lekne beboere med røde toppluer nisser det hele til.

«Ei pølse i Julestria» ble spilt på Domkirkeodden med jevne mellomrom til og med 2011. Nå fortsetter moroa i Kusvea, og gårdstunet i Prøysen-land byr på en flott ramme for forestillingen.

Dyktige skuespillere

Uteteater i advent byr på noen ekstra utfordringer. Først og fremst for små og store publikummere, men også for gjengen som skal prestere. Man kommer allikevel langt med sitteunderlag og varme klær. I tillegg har regissør Asle Berteig kortet ned forstillingen til snille 65 minutter, og etter torsdagens premiere framstår det som en god vurdering.

I år er det Martin Thorshaug som har tatt over rollen som gårdsnissen, og skuespilleren er blant mange som gjør en meget god figur under årets forestilling. Med haugevis av replikker, koreografi og sang framstår «Ei Pølse i Julestria» som en skikkelig utfordring i vinterkulda, men både små og store rolleinnehavere gjør en veldig god figur i løpet av forestillingen.

Her må man allikevel trekke fram talentene Teodor Kaashagen Holmen (11) og Stine Håkenstad (13). Begge imponerte med både sang og skuespill i krevende barneroller. «Ei Pølse i Julestria» er en original og sjarmerende julehistorie som fremdeles fenger. Forestillingen leverer humor for både barn og voksne, og for skeptiske foreldre kan man nevne at det faktisk var de eldste som lo høyest og mest under torsdagens premiere. Prøysenhuset har satt opp dobbeltforestillinger hver søndag i advent til og med 18.12.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke