19. aug
Bryter og strant: Foran fra venstre: Anna Margrethe Lindholm Ramberg og Nora Sørlie. Bak fra venstre: Hermine Melissa Olsen, Andrea Søgaard Kjepperud, Brage Qviller, Elias Eggen Hanstad, Malin Elise Thorkildsen, Robin Heiborg Strand, Skjalg Norheim, Vetle Norum Hollekim.Foto: Håkon Tosterud
 
Julussa blir teater
Arbeidskonflikten i Julussa i 1927 er tema for Tor Karseths teaterstykke «Bryter og strant», som skal spilles utendørs ved Brattveltdammen i Julussdalen 10. og 11. juni.

Publisert: 08.mai.2017 16:38
Oppdatert: 08.mai.2017 17:33

Elvenavnet «Julussa» skal være utledet av navnet «den lydløse», siden elva renner stille og rolig og uten store stryk. Men historien om det som skjedde i Julussdalen i 1927, og som toppet seg midt i mai, er høyst dramatisk. Konflikten om tømmerfløtingen i Julussa i 1927 er gått inn i historien som en av de sentrale arbeidskonfliktene i Hedmark.

I sentrum sto de organiserte fløternes kamp for en tariffavtale, og deres forsøk på å stanse fløtingen som ble gjennomført ved hjelp av uorganiserte. De fagorganiserte protesterte med blokadevarsel, men ved hjelp av både Statspolitiet og et gardekompani, som ble overført til Elverum, ble fløtinga i Julussa gjennomført.

På hver sin side

Det er Arbeiderbevegelsens kulturnettverk i Hedmark som har satt i gang prosjektet, som handler om både arbeiderkultur og historie. De bestilte manus og sanger av Tor Karseth, og stykket spilles i hovedsak av ungdommer fra Alfarheims lille friteater i Elverum.

Spilleplassen er ved Brattveltdammen, der motsetningene toppet seg 15. juni 1927. Og konflikten i et avsidesliggende vassdrag i Hedmark ble førstesidestoff i store aviser i hele landet.

– Det var knallharde fronter med mobilisering på begge sider, sier Karseth.

– Forestillingen handler om folk blant skogsarbeiderproletariatet i Østre Elverum og Åmot. Og det handler om hvordan de som var naboer og venner kunne havne på hver sin side i konflikten. For noen valgte å fløte, til tross for advarslene.

– Arbeidsfolk fra samme kår havnet på begge sider. Men alle var like fattige, sier Karseth.

Tittelen «Bryter og strant» viser til de to gruppene. En «strant» var en demonstrant. En «bryter» var en streikebryter.

Historisk handling

Stykket følger den historiske handlingen, forteller Tor Karseth.

– Men den belyses av ti ungdommer, og ikke de voksne karene. Av de ti er det tre som har fedre som fløter, fem har fedre som er organisert, og to av dem har fedre som verken er det ene eller andre.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke