24. aug
JUMINA ALENE: Elisabeth Grønning Rognmo har fått stor ballong med firmanavnet. Hun er eneste ansatte i Jumina. - Jeg ønsker meg en assistent som kan jobbe gratis, og en investor som har peiling på det jeg ikke kan, sier hun.FOTO: PRIVAT
 
Jumina ut i verden
Barnetøydesigner Elisabeth Grønning Rognmo har tatt steget ut på det internasjonale markedet.

Publisert: 14.jul.2011 07:24
Oppdatert: -

Barnetøydesigner Elisabeth Grønning Rognmo har tatt steget ut på det internasjonale markedet.
Innerst i Granvegen i Ottestad står et galleri, bygget av strå, leire og økologisk kumøkk. Inni det snodige huset holder Elisabeth Grønning Rognmo til.
Etter ett år i Galleri Strå, begynte hun å forberede Jumina, kleskolleksjonene, for det internasjonale markedet. I januar var hun på to designmesser, Kleine Fabriek i Amsterdam og Bubble i London. Dette er to av de største internasjonale barnetøymessene i Europa. Nå har hun nettopp kommet hjem fra en stor messe i Paris.
Kolleksjonen hennes finnes allerede i butikker i England, Tyskland, Belgia og Nederland, og klærne har vært omtalt i store utenlandske magasiner. Under messene har hun fått merke interesse fra langt utenfor Europas grenser.
- De mest interesserte kom fra Japan, Korea og Australia, forteller designeren.
Hun har ikke satset mot det norske markedet ennå, men hun har fått seg en agent. Kort fortalt inviterer agenten sine faste kunder til sitt showroom, og viser fram Elisabeths klær. Designeren håper å være til salgs i 15 norske butikker innen overskuelig framtid.
- Det største markedet er nok Europa, men det er ekstra stas å bli godtatt her hjemme.
Under AnJazz mottok hun Hamar design og fashion award. Hun ser ingen typiske butikker kolleksjonene hennes vil skli rett inn i her, men bortsett fra i ferien, holder hun galleriet i Ottestad åpent en dag i uken.

Etikk og helhet er to begreper som dekker produksjonen godt. Her er det ikke noe slinger i valsen.
- Jeg lager mer konsepter enn bare plagg. Jeg ønsker en rød tråd i det jeg holder på med.
Kolleksjonene er sydd i India og Estland. Bomullsproduksjonen er fair trade-sertifisert. Elisabeth brukte fire år på å komme i mål med fabrikken i India. Hun kunne fått det til raskere, men synes det blir helt feil om barn skal lage barnetøy.
Det finnes nesten ingen norske barnetøydesignere.
- De som eventuelt er herfra, er bosatt andre steder i verden. Det er ikke det enkleste landet å være designer i. Jeg har støtte i familien, og da fungerer det. Jeg ser at det går an, og da skal jeg få det til.
Elisabeth har utdanning innen søm, ikke design. Sånn har kreativiteten fritt spillerom. Døtrene Julie, Mina og Viola har allerede modellkarrierer bak seg. Familiefar Kim A. Rognmo tar seg av det tekniske.
Mange av de andre designerne hun møter, bruker castingbyråer for å finne perfekte små modeller til brosjyrene sine. I Ottestad er de selvberget. Elisabeth har brukt sine egne døtre, en nabojente og en jente hun møtte på tilfeldig. Barbro Sørlien har stylet, Jens Haugen har knipset bildene. Fotoshooten tok de på Helgøya, med utstoppede dyr stikkende fram mellom busk og kratt.
Det skiller seg betraktelig fra livet på store messer, franske champagnefester og makroner fra legendariske Ladurée i Paris.
- Jeg liker begge deler, så jeg er nok litt tosidig, sier Elisabeth.
Designeren ser for seg at hun kan begynne å senke skuldrene om et års tid.
- Dette er noe som tar tid før det gir avkastning. Det som selges inn i juli/august, skal i butikkene i februar/mars. I mellomtiden skal det produseres. Vi må selge oss inn før vi har varen, og produsere før vi har pengene. Med tanke på økonomien, må jeg ha en sesong til for å se bildet klart.
 

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke