26. aug
 
Kan bare leie ut 430 timer i året
Hamar kulturhus er bygget med momskompensasjon. I denne ligger det at Kirsten Flagstad sal ikke kan leies ut til markedspris mer enn 430 timer i året.

Publisert: 14.apr.2015 10:42
Oppdatert: 14.apr.2015 10:53

430 timer høres mye ut, men i dette tallet ligger også rigging og prøver. Regner man at hvert arrangement trenger ti timer i salen, kan Kirsten Flagstad sal bare leies ut 43 dager i løpet av året, slik kommunen har tolket regelverket.

Terje Halvorsen, kultursjef inntil nylig, nå fungerende rådmann, bekrefter at de har rundt 430 utleietimer til rådighet i året.

– All bruk der det faktureres leie, må være innenfor disse 430 timene, sier Halvorsen.

Dette er reglene

Da Hamar kulturhus ble vedtatt bygget i 2011, ble det besluttet at dette skulle gjøres med momskompensasjon for deler av bygget. Dette gjelder blant annet Kirsten Flagstad sal.

Dette gjør at det kun er tillatt å leie ut salen til markedspris i maks fem prosent av utleietiden. Som utleietid regnes 24 timer i døgnet gange 360 dager i året. Fem prosent av dette er rundt 430 timer.

Uten momsløsningen ville huset blitt 75 millioner dyrere.

LOKALE KORPS REGNES INN

Momskompensasjonen gjorde kulturhuset billigere å bygge (se faktaboks). Regelverket dette fører med seg, er svært komplisert. I korte trekk er det kun tillatt å leie ut Flagstad-salen til markedspris i maks fem prosent av tilgjengelig utleietid, altså 430 timer i året. For annen tid er det kun lov å ta en symbolsk leie.

Hamar kommune har valgt å ta såkalt markedspris av alle leietakere. Lokale korps og kor betaler langt lavere summer enn artister på turné, men fortsatt såpass høye beløp at deres leieavtaler ifølge Halvorsen regnes inn i de 430 timene Flagstad-salen kan leies ut.

Når det lokale kulturlivet skal prioriteres, er det med denne tolkningen ikke overraskende at det blir lite tid til mer etablerte artister utenfra.

TOLKNINGEN ER FEIL

Einar Busterud (BBL) var en stor pådriver for kulturhusbyggingen. Han satt som ordfører da prosjektet ble vedtatt. Busterud er kritisk til Halvorsens tolkning av momsreglene.

– Lokale korps og kor er ikke kommersielle, og skulle ikke inn i dette antallet timer. Det er merkelig at Vang musikkforening skal regnes som en kommersiell virksomhet på linje med et standupshow som reiser land og strand, sier Busterud.

Han har notert seg at Kulturhuset også leies ut til kommersielle, ikke-kulturelle arrangementer.

I dokumentet «Beskrivelsen av kulturhusprosjektet» fra 2011 er det lagt fram forslag til priser for leie av saler og rom i huset. «Leiepriser for lag og organisasjoner må være på et lavt nivå for at en skal kunne få momskompensasjon», står det der.

Skulle få plass

«Det er her de store internasjonale og nasjonale stjernene kommer til å flokke seg framover», sa Hilde Hummelvoll under åpningsforestillingen i Hamar kulturhus. Så langt har det vært ytterst få stjernebesøk.

Driften av Hamar kulturhus skulle egentlig diskuteres i formannskapet før påske, men ble utsatt. Nå står det på programmet igjen. Muligens vil det skje i formannskapsmøtet om to uker.

– Kulturhuset har levert på mange områder, men vi må ta en diskusjon om bruken av Flagstad-salen, sier assisterende rådmann Terje Halvorsen.

I tillegg til momsreglene, påpeker Halvorsen at kulturhuset har en utfordring på personellsiden.

– Er det for få folk?

– Det finnes kulturhus med lavere bemanning enn Hamar kulturhus. Som Mocci sier, er vi i en prøveperiode, sier Halvorsen.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke