22. aug
AMBISIØST PROGRAM: Fra venstre: Sissel Havik, Ingunn Brønstad, Anja Katrine Tomter, Morten Strypet, Inga-Live Kippersund og Alf B. Aschim. Foto: Geir Vestad
 
Årets Anjazz kan bli den aller beste
Den beste AnJazz noensinne, sa Anja Katrine Tomter etter fjorårets festival. Det kan godt hende hun kommer til å si det samme igjen etter årets festival. Og kanskje blir det aldeles sant.

Publisert: 10.mai.2017 09:19
Oppdatert: 10.mai.2017 09:29

For det er et både strålende og særpreget program som årets AnJazz legger fram. Med utøvere som China Moses, Marilyn Mazur, Jan Lundgrens Tribute to Jan Johansson, Level 42, In the Country, Sigvart Dagsland og Knut Anders Sørum, er både toppene og mangfoldet sikret. Pluss den lokale Hematt-bolken, pluss to ganger Jazzballong for de yngste, pluss jazzparade på lørdagen. Og kanskje blir det et pluss for jazz-stemning i byen også?

«Vi håper at hele Hamar sentrum vil syde, at hver en butikk og restaurant er med på festen!» uttalte Anja Katrine Tomter etter fjorårets festival, og la til at «dette er et løft vi må gjøre sammen!»

Men det tar tid å løfte Hamar. Helt fra starten av AnJazz-historien i 2005 har en jazzifisert by vært noe av et mål. Denne uka er det den 13. festivalen som arrangeres i år. Med det er AnJazz også den eldste eksisterende musikkfestivalen i Hamar-regionen. Og dette med å gjøre Hamar til en jazz-by, har nok vist seg å være en rimelig trælete jobb. For det er klart det tar tid å endre personligheten til et folkeslag og bildet av en by.

Men dersom en setter kursen til Hamar Teater de neste fem dagene, vil en kunne ane at temperaturen vil nå syde-punktet. For det er her det meste og største vil skje denne gangen. Kun én konsert er lagt til kulturhuset; med Level 42 på avslutningssøndagen. Så er det et par spennende konserter i Hamar domkirke, den ene med saksofonisten Trygve Seim og hans ensemble på prosjektet Rumi Songs – basert på persisk lyrikk fra 1200-tallet. Og jeg har tenkt meg dit, samme hvor sært det er, for sangeren Tora Augestad er med, og det vil jeg ikke gå glipp av.

Og så er det årets nyskapning «Hematt», med jazzutøvere fra Hamar-området med fire konserter på egen scene. For i en jazz-by må det gro skikkelig på grasrota, og «Hematt» vil kunne inspirere til det. Blant utøverne er trommisen Mats Lillehaug, som spiller i tre av de fire bandene. Dermed blir han en slags lokal festivalartist i år, og det er herlig det også.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke