24. aug
Koster 9.2 millioner å sette i stand: Skappels gate 2 ble oppført i 1849, og er et av de eldste husene i Hamar sentrum. Rolf Jacobsen bodde her 1961–94. Siden 1969 har eier av huset vært Hamar kommune. Huset rommer i dag fire leiligheter. Jacobsens leilighet disponeres av Rolf Jacobsens Venner. De øvrige tre er utleieleiligheter.ArkivFoto: Bjørn-Frode Løvlund
 
Kan koste 9,2 mill.
Drøyt 9,2 millioner kroner til etablering pluss 2,5 millioner i årlige driftskostnader er kostnaden for et Rolf Jacobsen-senter i Skappels gate 2.

0
Publisert: 23.jun.2016 17:47
Oppdatert: 23.jun.2016 19:00

«Å legge et Rolf Jacobsen-senter til nettopp Skappels gate 2 vil gi senteret en merverdi det ikke

er mulig å skape noe annet sted; forfatterskapet kan formidles i det miljøet der diktene ble til» heter det i rapporten fra forprosjektet, som nå er oversendt kommunen for videre behandling.

Vil trekke fredningen

I januar 2015 ble det nedsatt en prosjektgruppe som fikk i oppgave å arbeide videre med «prosjektering med tanke på å etablere et Rolf Jacobsen – senter i Skappels gate 2 og at hele eiendommen tas i bruk til Rolf Jacobsen-senteret».

– Arbeidet med å etablere og utvikle et Rolf Jacobsen–senter i Skappels gate 2 vil være enklere dersom bygningen ikke er fredet. Eiendommen er allerede ilagt vern gjennom plan- og bygningsloven, skriver prosjektgruppa, som anbefaler Hamar kommune å trekke tilbake det pågående fredningsforslaget av bygget.

Det er Hanne Lillebo som har ledet prosjektet og skrevet prosjektrapporten på oppdrag fra Hamar kommune. Lillebo er daglig leder for Nordisk poesifestival/ Rolf Jacobsen-dagene og nestleder i Rolf Jacobsens Venner.

– Må rehabiliteres uansett

Ifølge rapporten vil det koste drøyt 9.2 millioner kroner i ombygging, rehabilitering og etableringskostnad for å sette senteret i stand. Summen inkluderer 2.8 millioner kroner i utgifter til basisutstillingen.

– Det meste av det som beskrives i tilstandsrapporten som nødvendige tiltak, er nødvendige uavhengig av om Skappels gate 2 skal brukes til et Rolf Jacobsen-senter eller ikke. Unntaket er utbedring av kjøkken og bad i de tre leilighetene som er planlagt ombygd til senter-funksjoner, kommenterer prosjektgruppa.

Kan trekke 6.000 i året

Rapporten legger fram en plan hvor bygningsarbeidet begynner i 2018, med mål om offisiell åpning 8. mars 2019. Når basisutstillingen åpner i 2020 er driftsutgifter spådd å være 2,49 millioner kroner. Senteret planlegges finansiert ved et spleiselag mellom kommune, fylke og stat, i tillegg til private sponsorer.

– Kirsten Flagstad Museum har cirka 2.500 besøkende årlig. Rolf Jacobsen-senteret vil kunne få et større publikum, trolig cirka 6.000, blant annet fordi Rolf Jacobsens dikt er pensum i skolen, og skoleklasser i Hamar og omegn vil besøke senteret som del av undervisningen.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke