24. aug
Klager: Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon tar opp kampen mot Se og Hør. Her fra Bislett Games tidligere i juni.
 
Kan kronprinsparet fotograferes i badetøy?
Se og Hør brøt god presseskikk på flere punkter i fem reportasjer om den norske kongefamilien, mener sekretariatet i Pressens Faglige Utvalg. Klagen fra kongehuset behandles nå.

Publisert: 25.jun.2013 07:53
Oppdatert: -

 

Se og Hør brøt god presseskikk på en rekke punkter i fem reportasjer om kongefamilien, mener Pressens Faglige Utvalg (PFU).
Det var hovedkonklusjonen etter tirsdagens PFU-behandling av saken, som varte i to timer, før utvalget tok pause for å formulere det endelige vedtaket.
Se og Hør ble frikjent for å ha publisert strandbilder av kronprinsfamilien tatt på en offentlig strand i St. Barthelemy (St. Barts), men ble felt for bilder tatt gjennom gjerdet da kongeparet feiret sine 75-årsdager på kongsgården. I begge tilfellene gjaldt diskusjonen både bildene generelt og det at barna i kongefamilien var avbildet.

 

Bladet ble også felt for å ha brakt uriktige opplysninger om kostnadene ved ferien til St. Barts og for å ikke ha gitt Slottet mulighet til samtidig imøtegåelse av opplysningene. PFU påpekte at Se og Hør senere trykket en presisering, men sier den ikke var tilstrekkelig eller veide opp for det opprinnelige overtrampet.

 

Utvalget behandlet også gjengivelse av to utenlandske intervjuer med Mette-Marit og Märtha Louise og hvorvidt disse var kreditert godt nok til at leseren var klar over at intervjuene ikke var gitt direkte til Se og Hør. Her fikk bladet kritikk for måten intervjuet med Märtha Louise ble gjengitt.

Det var dessuten uakseptabelt å ta bilder av feieringen av kongeparets fødselsdager gjennom gjerdet på Bygdøy kongsgård, og overtrampet forsterkes ved at mange av bildene var av barna, skriver sekretariatet i sin innstilling.

Badebilder i fleng
Hoffet mener Se og Hør gjentatte ganger har brutt god presseskikk når de har skrevet om familiens medlemmer. Kronprinsfamilien har blant annet klaget inn dekningen av deres private juleferie på øya St. Barts i Karibia julen 2011. Samlet viste Se og Hør 60 bilder av kronprinsfamilien i badetøy. Hoffet skriver i klagen at bildebrukens omfang og intimiteten i reportasjen ikke tar hensyn til kongefamiliens rett til privatliv, og at det å vise bade- og strandbilder er en særlig krenkelse av det private.
Hoffet har også klaget inn en reportasje om kronprinsparets pengebruk under samme ferie. Ifølge Se og Hør kostet ferien på 11 dager over en halv million kroner, og viste til leieprisen på en villa og en luksusyatch som kronprinsfamilien skal ha benyttet. Hoffet mener Se og Hør har skrevet en rekke feil i saken uten at de fikk mulighet til et tilsvar. «opplysningene utgjør (...) sterke beskyldninger om omfattende pengebruk», står det i klagen.

Offentlige strender

Se og Hørs ansvarlige redaktør Ellen Arnstad skriver i sitt tilsvar at kongefamilien må regne med å bli fotografert når den oppholder seg på offentlige strender, og i særdeleshet når de velger å feriere på St. Bart, som omtales som en øy med «høyere kjendistetthet enn kanskje noen andre steder i verden på den tiden av året».
Når det gjelder kostnadsspørsmålet står Se og Hør fast ved å ha brakt korrekte opplysninger om St. Barts-feriens totalt kostnad. Også bilder som ble tatt av prins Sverre Magnus og Marius Borg i forbindelse med en privat bursdagsfest for kongeparet på Bygdøy kongsgård er klaget inn. (©NTB)
 

Følg PFU-behandlingen live her!

 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke