18. aug
SELFIE: Fra venstre: Thomas Holtermann Østgaard, skuespiller Ivar Furre Aam, Solveig Laland Mohn, en kamerat av Khalid, filmskaper Thomas Østbye - og foran Khalid Benjamin Ahmed. Sefie: Khalid Benjamin Ahmed
 
Khalid er med i teater om seg selv
«De elendige» settes opp på Teater Innlandet. Teatergruppa Artilleriet lager sin versjon bygget rundt historien til Khalid Benjamin Ahmed (41).

Publisert: 10.nov.2017 14:56
Oppdatert: 10.nov.2017 15:16

«En person flykter fra en brutal hverdag. Han lyver om sin identitet for å kunne starte et nytt liv et annet sted. Etter mange år i trygghet blir løgnen avslørt, og som straff blir han utvist. Fallet er bunnløst. Men det er ikke bare den dømte som har mistet fotfestet. Den som straffet vakler også. Var dette riktig?», heter det i Teater Innlandets presentasjon.

Men denne gang skal det ikke bare handle om Victor Hugos karakterer – straffangen Jean Valjean og politimannen Javert i 1870, men også om Khalid Benjamin Ahmed og Norge i dag.

I Djibouti

Regissør er Thomas Holtermann Østgaard, som sammen med skuespillerne Solveig Laland Mohn og Ivar Furre Aam og filmskaper Thomas Østbye, nettopp har kommet hjem til Norge etter å ha besøkt Khalid Benjamin Ahmed i Djibouti.

Ahmed er kjent i Hamar og i Norge som politiker og en av mange som ble rammet på Utøya 22. juli i 2011, hvor han også mistet sin lillebror Ismail. Khalid ble utvist fra Norge fordi han løy om sin identitet – og han reiste tilbake til Djibouti i 2015. Nå skal han være med i teaterforestillingen «De elendige», som skal spilles i februar og mars 2018.

– Kommer Khalid til Norge for å stå på scenen?

– Vi får se, sier regissør Thomas Holtermann Østgaard – og legger til:

– Han er en del av skuespillerensemblet.

Mer direkte vil ikke regissøren være på nåværende tidspunkt, men han sier at døren vil være åpen for en slik mulighet – eventuelt helt fram til premièren. Uansett vil Khalid Benjamin Ahmed være delaktig, på en eller annen måte.

Teamet fra teatergruppa Artilleriet har gjort filmopptak i Djibouti, som også vil bli brukt i forestillingen.

Hemmelig

Allerede i september ble det offentliggjort at Artilleriet skulle sette opp «De elendige», basert på en flyktning som løy for å komme inn i Norge og som ble avslørt og sendt ut av landet. Hvem denne personen var ble holdt hemmelig, da teatergruppa ønsket å reise til Djibouti for å besøke Khalid Benjamin Ahmed og de som skulle reise fryktet at de ikke ville slippe inn i landet om deres egentlige formål ble kjent.

Nå er turen gjort. De fire var fem dager i Djibouti. Der traff de Khalid Benjamin Ahmed, som nå bor sammen med sin bestemor – og som er, som han var i Hamar, engasjert i skolesystemet.

Etisk dilemma

– Vi tok kontakt med ham via Facebook for ett år siden, og han var positiv til vårt prosjekt, sier Solveig Laland Mohn og Thomas Holtermann Østgaard.

– Hva var utgangspunktet for å gjøre sin slik versjon av «De elendige»?

– Vi ønsket å sidestille denne situasjonen med «De elendige», det var utgangspunktet. Vi ønsket å diskutere rettferdighetsprinsippet, og det etiske dilemma ved å skifte identitet – og hva som i en situasjon er en relevant straff, sier Thomas Holtermann Østgaard.

– Hvorfor ønsket dere å reise til Djibouti?

– Ingen av oss kjente ham personlig, vi ønsket å bli kjent med ham og oppleve stedet. I etterkant mener vi at reisen var enda viktigere enn vi i utgangspunktet tenkte oss.

– Bør vi grue oss? Kommer vi til å skamme oss?

– Skam? Nei, det er ikke noe mål, men vi ønsker at folk skal ta stilling til hva man baserer sitt rettferdighetssyn på.

– Men er det en risiko for at vi kommer til å skamme oss?

– Ja. Skam er jo en reaksjon, og det kan jo for så vidt være bra. Det er viktig å tenke på om noe er gjort feil, men vi ønsker ikke å være moralske – og det er viktig å prate om slike saker.

Ikke bitter

Solveig Laland Mohn og Thomas Holtermann Østgaard forteller om en Khalid Benjamin Ahmed som ikke virket bitter, men som framsto som positiv, til tross for alt han og familien har vært gjennom.

Faren hans døde bare noen dager etter at han ble sendt til Djibouti fra Norge. Khalid Benjamin Ahmeds mor lever i Egypt – og to av hans søsken er fremdeles i Norge.

Prøvene på «De elendige» er i gang i kommende uke. I tillegg til Khalid Benjamin Ahmed deltar Solveig Laland Mohn, Ivar Furre Aam, Anders Kippersund, Inga-Live Kippersund og Thorleif Kippersund.

Teatersjef Janne Langaas har i tidligere stilt spørsmålet «Det interessante er gråsonen; hva gjør vi med dem vi synes synd på, kontra at vi ønsker et samfunn som skal likebehandle folk?» i forbindelse med denne forestillingen.

Nå: Oss!

Politimannen Javert ble etter hvert, i Victor Hugos «Les Misérables», rådvill etter sin intense jakt på straffangen Jean Valjean. Det som startet med et tjuveri av et brød endte i forferdelse. Nå er det vår tur til å diskutere rettferdighet med oss selv.

«De elendige» skal ut på kulturhusturné i Innlandet 15. februar–18. mars: Hamar, Lillehammer, Lom, Otta, Gjøvik, Tynset, Åmot, Trysil, Jessheim, Gran, Dokka, Fagernes, Moelv, Kongsvinger, Elverum og Raufoss.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
I ØRKENEN: Filminnspilling i ørkenen i Djibouti. Fra venstre regissør Thomas Holtermann Østgaard, Solveig Laland Mohn, skuespiller Ivar Furre Aam og Khalid Benjamin Ahmed. Foto: Thomas Østbye
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke