19. aug
 
Kim Frieles liv på teater: - Ikke glem humor og latter
Scenograf Kristin Bengtson hørte et radiointervju med Kim Friele, gikk straks til teatersjefen og foreslo en teaterforestilling.

Publisert: 22.okt.2018 14:08
Oppdatert: 22.okt.2018 14:08

– Det er bare slik en kjenner i magen med en gang; «Ja!, det bare gjør vi», fortalte teatersjef Janne Langaas under de første leseprøvene for «Kim F» i Teater Innlandets lokaler i Hamar kulturhus mandag formiddag.

– Et stykke norgeshistorie. Og jeg er stolt av å løfte henne fram på scenen, det må jeg få si, sa Janne Langaas.

Hun fortalte teatersjefen ved Den Nationale Scene i Bergen, Agnete Haaland, om sine planer – og bergenserne ville så klart absolutt være med – og nå løftes samarbeidsprosjektet fram til premiere i Bergen 15. desember, før forestillingen etter nyttår skal på rundreise i Innlandet – og etter hvert spilles i Oslo.

Vant kampen

Karen-Christine Friele, født Wilhelmsen, ga oss vett i skallen; hun kjempet saken, hun var sentral i kampen for å få fjernet lovene mot homofili, hun sto tidlig fram, både med navn og ansikt, som homofil – og hun og kjæresten Wenche Lowzow var blant de første som benyttet seg av muligheten til å inngå partnerskap. I dag er Kim Friele 83 år og hun bor på Geilo. Nå får hun oppleve sin egen historie plassert på en teaterscene.

Og den som kom med ideen var altså Kristin Bengtson, scenograf ved Hedmark Teater og Teater Innlandet i 26 år. 

– Selv lever jeg i et heterofilt ekteskap, men hennes kamp for kjærligheten treffer oss alle. Hun er et forbilde når det gjelder å våge å satse på hva som er riktig for seg selv, sier Kristin Bengtson, som er ansvarlig for scenografi og kostymedesign i «Kim F».

Besøkte Kim

Hun og mannen besøkte Kim Friele på Geilo i sommer, og Kristin forteller at hovedpersonen i historien er stolt og gleder seg stort over teaterforestillingen. – Hun var svært interessert, og hun bød på historier fra livet sitt, historier som vi kan bruke i vårt eget manus, forteller Kristin Bengtson.

– Hun ga oss fritt spillerom, men sa også: «Glem ikke humor og latter». Hun sa at hennes egen fandenivoldske humor hadde vært hennes overlevelsesknagg i kampen. Og hun er opptatt av å få sett forestillingen, hun planlegger allerede turen til Bergen, sier Kristin Bengtson. 

På plakaten

Premiere i Bergen 15. desember. Turne i Innlandet 24. januar til 21. februar. I Oslo 22. - 24. februar. Med er: Linn Løvvik, Anna Dworak, Steffen Mulder, Håkon Moe og Kristian Berg Jåtten.

Av: Audny Chris Holsen og Marius Leknes Snekkevåg. Regi: Audny Chris Holsen. Scenografi: Kristin Bengtson

LES OGSÅ: Bredt,populært og mangfoldig teater


 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke