18. aug
 
Kinofilm om Eva «Jacob» Kløvstad
Regissør Gunhild Westhagen Magnor fra Stange vil lage kinofilm basert på historien til Milorg-lederen Eva Kløvstad fra Hamar. Filmen har arbeidstittelen «Jacob», som var kodenavnet til nestkommanderende for Milorg på Hedmarken.

Publisert: 21.nov.2016 13:55
Oppdatert: 21.nov.2016 14:20

Gunhild Westhagen Magnor vant idékonkurransen under filmfestivalen «Movies on War» i Elverum, for øvrig en konkurranse som også «Kongens Nei» i sin tid vant, Konkurransens førstepremie er på 100.000,-

Eva Jørgensen var 19 år 9. april 1940. Hun traff han som senere skulle bli hennes ektemann, Tor Kløvstad, på «Katta» allerede to år tidligere, i 1938. Tor måtte etter hvert flykte til Sverige, mens Eva startet jobben med å bygge opp igjen geriljastyrken som hadde raknet. Vinteren 1944/1945 levde 23-åringen under et voldsomt press. Hun var i den øverste ledelsen i Milorg på Hedmarken, med etter hvert 1.200 mann i styrken.

Medalje 43 år etter

Eva Kløvstad fikk deltakermedaljen først i 1988, 43 år etter krigens slutt. Hun bodde i Hamar til hun døde i 2014.

Nå kan denne sterke historien bli spillefilmen «Jacob», i Gunhild Westhagen Magnors hånd.

– Det er viktig å presisere at filmen er fiksjon, men inspirert av hennes liv, sier Gunhild Westhagen Magnor.

Hun sier også at dette er tidlig i prosessen, men at 100.000,-, som hun mottok under «Movies on War» (17. - 20. november) vil være til stor hjelp for å utvikle manus – som hun selv vil skrive.

Sterke fine damer

– Hvordan kom du opp med denne ideen?

– Ideen har jeg hatt lenge. Den kom til meg under en kaffeslabberas på Hamar. Jeg begynte å lese om Evas historie, og den gjorde meg bare mer nysgjerrig, sier Gunhild.

Og:

– Jeg er jo glad i å fortelle historier om sterke, fine damer fra Hamar.

Hun rakk aldri å treffe Eva Kløvstad, men vil gjerne komme i kontakt med personer som kjente henne og hennes Milorg-historie.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke