24. aug
NORMANN-FILM: Dean Clarke, Øyvind Å. Berg, Jonathan Learn og Tor Melgalvis skal selge Normann-filmen i USA.
 
Klar for USA
Foto Normann skapte norgeshistorie med sine postkort. Nå gjenstår det å se om norskamerikanerne i Midtvesten vil ha filmen.

Publisert: 13.jun.2012 06:32
Oppdatert: -

hamar
I et lydstudio på i Sollhellinga på Hamar finner vi dokumentarist Tor Melgalvis i full sving med å instruere filmoppleser Dean Clarke om hvordan man oversetter ord som budeie, fruktblomstring i Hardanger og andre breie Hedemarksutrykk til amerikansk. Melgalvis snakker både bredt og sakte. Clarke fort og amerikansk. Det må noen justeringen til får å få dette til å harmonere. Bak lydspakene sitter Øyvind Berg. Han synes innlesningen høres bra ut.

Eksporter norsk kultur

Sammen med producer Jonthan Learn, også han fra Furnes, har de to filmskaperne børstet støvet av et viktig stykke Hamar og Norgeshistorie med filmen Foto Normann - postkort fra Norge. Den ble vist på NRK 17. mai i år i beste sendetid.

Norskamerikanere

- Jeg skal til Minnesotaområdet og Fargo, som er Hamars vennskapsby i Midtvesten, for å selge inn dokumentarfilmen. I Nord-Dakota bor det flere nordmenn enn Sioux-indianere, forteller Jonathan som er opptatt av å bringe Norsk kultur ut av Norge.
Han tror det vil være stor interesse blant norskamerikanere for filmen. De har også planer om å lansere filmen i Sverige, Tyskland og andre deler av Europa.
Det er en kjensgjerning i filmkretser at filmprodusenter jobber for knapper og glansbilder. Så Learn legger ikke skjul på at formålet med turen er å få solgt DVD-en.
- Vi håper å få DVD-en kjent via TV for så og selge den i suvenir butikker etterpå. Det er gjennom salg av DVD-er at vi kan få igjen litt for alle timene vi har jobbet med dette.

Hamarhistorie

Carl Normanns historie startet på Hamar i 1916. Carl Norman reiste rundt i Norge med en rød bil, og tok bilder av norske fjorder og fjell. Disse postkortene har nok mange slektninger i USA har fått tilsendt og Learn er nå spent på responsen.
Torsdag reiser han til statene for å selge inn dokumentarfilmen Foto Norman.
Jonathan Learn bringer altså et stykke Hamar - og Norgeshistorie over til våre norskamerikanske slektninger i USA med denne filmen.
Så nå gjenstår det bare å se om historien om postkort fra Norge blir populær «over there».
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke