21. aug
Klare for fest: Skuespillerne Odd Mag­nus Wil­liam­son og Anders Baasmo Christiansen reiser til Los Angeles for å følge Oscar-utdelingen på nært hold.
 
Klare for Oscar-fest i Hollywood
Søn­dag fin­ner ti­de­nes største nor­ske Os­car-sel­skap sted i Hol­ly­wood. Anders Baasmo Christiansen er på plass når «Kon-Tiki» kan vin­ne pris for bes­te frem­med­språk­li­ge film.

Publisert: 20.feb.2013 10:38
Oppdatert: -

Et kvarters kjøretur unna Dolby Theatre, der det amerikanske filmakademiet for 85. gang deler ut filmverdenens gjeveste statuetter, vil rundt hundre festkledde nordmenn følge utdelingen på storskjerm fra Four Seasons Hotel.

En av dem som har meldt sin ankomst til Los Angeles er kulturminister Hadia Tajik (Ap). Hun har blant annet deltatt i en nordisk kulturfestival i Washington og forlenger oppholdet i USA for å få med seg begivenheten. Fredag deltar hun i en cocktailmottakelse med de nominerte, og lørdag er det presentasjon av filmene der også kulturministrene fra Danmark, Tyskland og Østerrike er til stede.

- Vi blir ikke skuffet om vi ikke vinner. Med prisene norske filmer har vært nominert til den siste tiden, har vi bevist at vi har et nivå hvor vi kan konkurrere med de beste. Både Oscar, Bafta og Cesar er store priser med brede juryer. Festivalpriser er gjerne smalere. Her må du overbevise mange for i det hele tatt å nå opp, sier NFI-direktør Nina Refseth, som også skal være med på festen, til NTB.

Les også: Bookmakerne tviler på Kon-Tiki-seier.

Agnes og Anders
Da «Kon-Tiki» deltok i Golden Globe-utdelingen, var det flere av skuespillerne som ikke hadde anledning til å være til stede i Hollywood. Denne gangen reiser alle.

Foruten Hagen, inkluderer det Anders Baasmo Christiansen, Gustaf Skarsgård, Odd Magnus Williamson, Tobias Santelmann, Jakob Oftebro og Agnes Kittelsen.

- Jeg har ingen forventninger. Jeg aner ikke hva jeg drar til, men gleder meg. Jeg synes det er deilig at vi er nominert for beste utenlandske film. Da står vi ikke så veldig i sentrum, men kan være litt flue på veggen og suge til oss inntrykk. Det skal bli gøy, sier Kittelsen til NTB.

Utdelingen finner sted mens Kittelsen er på riksteaterturné med «Bedrag». Turneen tar pause i tre dager, slik at hun får reist til Los Angeles. Det takker hun riksteatersjef Ellen Horn for.

- Jeg hadde ikke forventet å få dra. Det er helt utrolig at Ellen bare snudde seg rundt og fikset det, sier hun.

Anders Baasmo Christiansen, som spiller hovedrollen i «Onkel Vanja» på Nationaltheatret, avlegger også Hollywood et besøk fra fredag til mandag, takket være spillefri.

Fordel med «Amour»
«Kon-Tiki» konkurrerer med «No» fra Chile, «A Royal Affair» fra Danmark, «War Witch» fra Canada - og favoritten og prismagneten Michael Haneckes «Amour» fra Østerrike.

- «Amour» er også nominert for beste film, regi, manus og kvinnelige hovedrolle (Emmanuelle Riva). Vi kan håpe at hvis den får mange andre priser, vil det slå positivt ut for «Kon-Tiki», sier Nina Refseth.

Produsent Aage Aaberge legger til at det egentlig er flott for Norge at «Amour» er favoritt.

- Da kan vi være outsidere. Vi mener det vi sier at det å bli nominert betyr enormt mye for denne filmen når den skal ut i verden. Vi er utrolig stolte og glad for det. Så vi skal nok overleve den kvelden om «Amour» skulle seile av gårde med en ny pris, sier han.

Fredag 19. april har «Kon-Tiki» amerikansk premiere i New York og Los Angeles. (©NTB)
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke