23. aug
 
Klart for Hai-filmen
Det er klart for dokumentarfilmen om Hai Hang. – Vi får et møte med en tid i norgeshistorien som kan virke fjern, men slettes ikke er det, sier regissør Ingrid Stenersen (29).

Publisert: 30.mai.2017 15:27
Oppdatert: 31.mai.2017 07:44

Historien er kjent for folket på Hedmarken; om Hai som kom med familien til Norge som båtflyktning i 1977, bare noen måneder gammel, som vokste opp i Brumunddal, som havnet i rasistdjevelskapen i skiftet åtti/nittitallet, som opplevde at stein suste gjennom vinduene, som så faren banket opp, som også opplevde brumunddølers oppgjør og støtte, som utdannet seg som kokk, som startet opp sjøl – og som åpnet en restaurant, «Hos Hai», på den tidligere slagmarken.

– Nei, jeg har ikke sett filmen, det er klart jeg er spent sjøl, spesielt på intervjuene som er gjort med brumunddølene. Det er jo en del som jeg ikke har fått med meg, sier Hai Hang.

– Vi får historien om deg, men tror du historien også kan ha en funksjon i dagens samfunn?

– Fremmedfrykten kommer man aldri unna, den vil alltid være der – men bevisstgjøring gjør at det er lettere å ta tak i situasjoner tidligere.

– Det kom fram mye negativt, ikke så rart, men det var også mye bra som skjedde. Jeg lærte utrolig mye av å vokse opp i Brumunddal.

Taper penger

I dag driver han fem restauranter og et cateringselskap. Han har totalt 65 ansatte.

– Går det bra med businessen?

– Til og med 2013 tjente jeg alltid penger, men fra 2014 har vi tapt penger. Det koster å bygge opp ting, og jeg er glad for støtten fra huseiere, banken, personer som hjelper meg – og ikke minst er jeg glad for at folk kommer til restaurantene.

– Vil du gå i pluss i 2017?

– Jeg trenger en god sommer. Men her på CC Stadion har vi doblet besøkende i januar, februar, mars og april sammenlignet med i fjor. Men dette handler ikke bare om penger, jeg er utrolig glad for å bidra til at så mange kan utvikle seg.

Tettere på

Regissør Ingrid Stenersen fra Hadeland er, som Hai, spent.

– Vil noe være nytt for oss som bor her og kjenner historien?

– Jeg tror jo at vi kommer tettere innpå folk og at det gir et innblikk i hvordan alle tenkte.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke