26. aug
 
Klassebildenes historie
Klassebilder fra 1965 til 2017 i kreativt lys og virke på Romedal ungdomsskole.

Publisert: 06.des.2018 17:01
Oppdatert: 06.des.2018 17:09

På Romedal ungdomsskole var det torsdag fokus på tidsepokenes kultur og identitet. Skolen er nemlig midt oppe i prosjektet «Kunst underveis – klasseveggen», et samarbeid mellom skolen, Stange kommune og Den kulturelle skolesekken ved Turnéorganisasjonen.

Klassebilde-interesse

Da Hege Pålsrud og Jennie Bringaker vedTurnéorganisasjonen hadde arrangert «Skolejakt» med elevene, ble interessen for de gamle klassebildene og portrettene sittende hos ungdommene.

– Jeg synes det er spennende å søke litt og grave i det som har vært her før, forteller Hedda Vestlund (15) i klasse 10 A.

Den samme interessen for fortiden går igjen i de framoverlente elevene på ungdomsskolen. De virker interesserte i for eksempel fortidens populærkultur. Ved å observere bildene fra 1965 til 2017, og rote i røttene, kan man se hvordan tidene forandrer seg.

Er det dette som fanget elevenes interesse, og som gjorde at «Kunst underveis-prosjektet» fikk «Klasseveggen», som motiv?

Forandringer

Elevene har lært intervjuteknikk, og intervjuet folk fra f.eks skolebildene. De har dykket i ulike arkiver, blant annet hos NRK og HA.

– Kvaliteten på for eksempel TV-programmer, har forandret seg veldig mye. Det har kommet mye teknologi, som styrer elevene. Jeg tror det var mye mer sosialt på skolen før, sier Hedda Vestlund.

– Populærkulturen har endret seg mye fra før til nå. Vi har endra stil for klær, musikk, TV - og mer, forteller Gina Frøslid Pettersen (13) i 8 C.

Hun mener at særlig teknologien har endret mange ting. For eksempel brukes iPad på skolen mer enn bøker for tiden.

– Liker du iPad eller bøker?

– Jeg liker best å skrive for hånd, for da husker jeg bedre, forteller Gina.

En annen som synes det har vært fint å rote i det gamle, er Christian Dahl Pettersen (15), fra klassa 10 A.

– Det har vært fint å lete etter gamle sanger og blader. Jeg likte det jeg fant, forteller Christian.

Han synes også det er gøy å se slekta si på de eldre skolebildene.

Elevenes kunstuttrykk

Daglig leder i Turnéorganisasjonen Håkon Skoge forteller at det er ungdommen selv som har valgt innhold og tematikk.

– Med film, slampoesi, DJ og foto skal elevene nå videreføre uttrykket og resultatene fra gravejournalistikken, sier Skoge.

Den 14. februar blir hele skolen en kunstarena, og det vil bli mulig å få være med på vandreforestilling på Romedal ungdomsskole. Klassebildene er motivet, og rundt det har ungdommen selv skapt uttrykket.

– Det ligger mye identitet og tilhørighet til ungdomsskolen og lokalmiljøet. Det er det som er fellesnevneren for dem som gikk her på 60-tallet, og de som går her i dag, forteller rektor Bjørn Are Knutsen.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke