19. aug
 
Kong Haakons følge - tilbake på Sælid
Innspillingen av storfilmen «Kongens nei - tre døgn i april» er i gang. På bildet er filmens sjåfører samlet foran Sælid gård på Hamar.

Publisert: 03.mar.2015 06:44
Oppdatert: 03.mar.2015 08:05

Kong Haakon, kronprins Olav og resten av kongefamilien reiste fra Oslo med tyskerne i hælene 9. april 1940. Til Hamar. Til Sælid gård. Videre til Midtskogen, til Elverum og til Trysil. Historien om tre dramatiske døgn filmes nå i Hedmark, og i disse dagene er det rigget for opptak på Sælid gård.

Sjåførene i filmen heter Øyvind Mørk, Kongsberg, som kjører A1, Hans Erik Jakobsen, Hamar, som kjører C3, Morten Grorud, Rudshøgda, som kjører A2 - og Håvard Lillehaug, Rælingen, med far fra Brumunddal, er bilansvarlig i filmen.

Rutinerte karer

Mørk, Jakobsen og Grorud var alle med på innspillingen av TV-serien «Kampen om tungtvannet» - og Lillehaug har i mange år jobbet på bilmuseet på Strømmen - og har de seneste årene jobbet frilans med biler i spillefilmer. Han har jobbet med bil på filmene «Max Manus», «Børning» og «Knerten».

Sjåførene forteller at det er en stor jobb å holde orden på bilparken - og delta i filmen som sjåfører. Alle trekker de fram den gode støtten de har fått lokalt under innspillingen.

Litt stress, men gøy

- Er det gøy?

- Absolutt. Det er jo litt stress, det er jo mye jobb - men absolutt gøy. Det går greit, men gamle biler kan jo være litt «kronglete». Det er vel litt som Anders Baasmo Christiansen (spiller kronprins Olav) sa; at både unger og dyr kan være litt uberegnelig å jobbe med - og nå føyde han til biler på den lista, ler gjengen.

Til Sælid - og videre

Ekstratoget med kongefamilien rullet inn på Hamar stasjon kvart over elleve formiddagen 9. april 1940 - og journalisten og forfatteren Alf R. Jacobsen skriver i sin bok «Kongens nei» (2011): «Mens de folkevalgte ble skysset inn til en hastig frokost i Jernbanerestauranten, ble kong Haakon og hans følge kjørt i biler til herregården Sælid i Vang.» Etter mat på Sælid, møter med regjeringens medlemmer på Festiviteten i Hamar og reise tilbake til Sælid, så fortsatte ferden videre. Mot Midtskogen og Elverum - og videre til Trysil. Bak dem jaktet tyskerne.

Skryt

Assisterende regissør og medforfatter av filmens manus, Jan Trygve Røyneland, skryter av dagens vertskap på Sælid gård, Astrid og Jan Tore Hermansen, for all den hjelp de bidrar med under innspillingen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke