22. aug
 
Kongelige gaver på unik utstilling
Kongelige gaver fra Hedmark i unik utstilling.

Publisert: 22.mai.2012 08:23
Oppdatert: -
Kong Haakon og dronning Maud ble tatt imot av det norske folk med stor begeistring etter unionsoppløsningen i 1905. Nå stilles folkegaver til kongeparet ut, deriblant gaver fra kvinner på Hamar og i Elverum.
I 1905 sto Slottet i Kristiania (Oslo) nesten tomt tilbake. Sju jernbanevogner lastet med private gjenstander og utstyr tilhørende kong Oscar II var blitt sendt til Stockholm. En nasjonal dugnad ble satt i gang.
- Kvinner fra hele Norge sørget for en storstilt gaveinnsamling for å fylle hjemmet til Norges nye kongepar, forteller Trond Indahl, kurator ved Kunstmuseene i Bergen.
Unike folkegaver

24. mai åpner utstillingen Gavebordet. Folkegaver til kong Haakon og dronning Maud 1905-06 med kong Harald og dronning Sonja som hedersgjester. Her kan publikum se noen av gavene skjenket i anledning dronning Mauds fødselsdag 1905 og til kroningen i 1906.
- Innsamlingen til kong Haakon og dronning Mauds ankomst i Norge var preget av en sterk dugnadsånd blant folket og av at tiden var knapp. Dronningen hadde fødselsdag dagen etter at kongeparet skulle ankomme landet. Det ble en god anledning til å overrekke gaver, forteller Ingeborg Lønning, Slottets seksjonsleder for kunst.

Dagbok fra innsamling på Hamar

Det var først og fremst kvinnegrupper som tok initiativet til den storstilte innsamlingen. Det hele startet i Kristiania, men ideen spredte seg snart til Hamar og hedmarksbygdene. Her samlet kvinnene inn 2700 kroner og gikk til innkjøp av to sølvkandelabrer og tre sølvskåler i dragestil.
- Fra statsarkivet på Hamar har vi fått et utdrag fra Anne Marie Laurenze Rørholts dagbok. Her forteller hun om hvordan innsamlingen foregikk, og gir oss dermed et unikt innblikk i historien, forteller Indahl.
Rørholt, som satt i Hamar bystyre for Høyre, forteller i sine dagboknotater at den lokale gullsmedens forslag om å gi et drikkehorn straks ble forkastet.
- Det virker som det var enighet blant kvinnene om at et drikkehorn ikke passet seg som gave til en dronning. I stedet valgte de blomsterskåler i sølv, sier Indahl videre.

Maleri fra Elverum
Også Elverum er representert på kongeparets gavebord. Totalt ble 800 kroner samlet inn av initiativtakerne Damer i Elverum. Valget falt på Kitty Kiellands maleri Aftenlandskap fra Stokkavannet, og gaven ble omtalt i både Aftenposten og lokalavisene.
- Det lokale engasjementet var overveldende. Gavevalgene gjenspeiler hvor viktig nasjonsbyggingen var etter unionsoppløsningen, sier Indahl.

Gave fra Hamar: 2700 kroner ble samlet inn fra kvinner på Hamar og hedmarksbygdene. To sølvkandelabrer og tre sølvskåler i dragestil laget hos gullsmedfirmaet David-Andersen ble gitt dronning Maud i fødselsdagsgave i 1905. Foto: Jan Haug/Det kongelige hoff
Bildetekst 2:
Gave fra Elverum: Initiativtakerne Damer i Elverum valgte et verk av den etablerte stavangerkunstneren Kitty Kielland i fødselsdagsgave til dronning Maud. Aftenlandskap fra Stokkavannet er et romantisk stemningsmaleri malt i 1890. Foto: Jan Haug/Det kongelige hoff
 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke