22. aug
FLAMMESHOW: Dette blir en av publikumsfavorittene på helgas festival.
 
Konger og kanoner
Det trengs ei hel bok for å få plass til programmet under Middelalderfestivalen.

Publisert: 09.jun.2017 07:15
Oppdatert: 09.jun.2017 07:24

For det er en ganske utrolig mengde små og store arrangement og opptrinn som skal finne sted fra fredagskveldens flammende aften i ølstua til musikken stilner utpå søndagseftan. Og på den tida bør en god del tusen mennesker ha vært godt forsynt av middelalderlig mangfold.

Det ser både brutalt og bloddryppende ut, etter programmet å dømme. «Konger, kanoner og gjenstridige biskoper» er da også tema for årets festival, knyttet mindre til kongeparets besøk på festivalen på søndag enn til historien om Hamars undergang på 1500-tallet, fram til skjebneåret 1567, da borgen ble sprengt i lufta, domkirken brant og den gamle kaupangen smuldret opp og forsvant fra jordens overflate, som det heter i programmet. Og i løpet av Middelalderfestivalen skal det gis atskillige fargerike glimt av hva som forsvant med kaupangen.

«Middelalderen suger», heter et av innslagene. Og det virker presist nok, for akkurat i det innslaget handler det om hundre måter å IKKE ta livet av en heks på. Blant andre innslag er «Kræsjkurs i dragologi», som Kompaniet Rubbel og Bit presenterer, og dragen Per stiller opp for å la seg klappe på halen. Og så er det alle de andre gjøglerne, alle musikantene, teatergruppene – i det hele tatt kommer det til å kry av folk denne helga, både med og uten rustning.

Noen kjenner vi fra før. Den forferdelige anda er en av dem – nærmere bestemt ensemblet Canardus Horribilis, som spiller middelaldermusikk «med respektfull respektløshet», mens Ridderselskapet Mentolatum virker som et nytt innslag. Så skal selvsagt også årets Mesterborger av Hammer by kåres. Det er fast innslag hvert eneste år, at mesterborgerlauget utvides med enda en deltaker. Til sammen er de blitt en ytterst staselig gjeng.

Samme om en har sett det før eller ikke, så hører det med å oppholde seg på Domkirkeodden en god stund denne helgen, For det er noe med sjarmen ved å være med på noe der så mange opptrer i en eller annen middelaldersetting, og der publikum til de grader trekkes inn i det som skjer. Men hold for all del skuddredde hunder hjemme.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke