25. aug
Vang kirke: Konserten «Nå kjæm lyset», markerer slutten på 50-årsjubileet til Solheimkoret. Med seg på kirkekonserten tirsdag kveld, hadde Torbjørn Dyrud, og fire unge strykere. Strykekvartetten består av Mons Michael Thommessen og Sander Tingstad på fiolin, Damon Taheri på bratsj og Sverre Kyvik Bauge på cello. BEGGE FOTO: DAVID WILLIAM ØYNES 25.11.2018
 
Korsang og klaverklang i Vang kirke
Konserten «Nå kjæm lyset», tonet fram under himmelhvelvmaleriet i taket på Vang kirke, søndag.

Publisert: 25.nov.2018 22:21
Oppdatert: 25.nov.2018 22:43

Da HA ankom Vang kirke før konserten «Nå kjæm lyset», søndag kveld, satt Solheimkoret og musikere inne i kapellet, eller «Kirkestua». Der var det spising og prating, med en energisk eim av glede og forventninger i lufta, samt duften av pizza.

Før musikken

– Dette er spennende. Torbjørn Dyrud har aldri gjort dette med et kor før. Han debuterer med kor i kveld, forteller dirigent Inger-Pernille Stramrud, som synes han er en fantastisk musiker med djupe tekster og nydelige melodier.

– Vi er veldig fornøyde med å få presentere musikken han har komponert live i kirka, og det blir et variert repertoar, sier Stramrud.

Solheimkoret skulle nemlig synge sanger både med og uten Dyrud og strykere. Sanger både av Dyrud og av andre, på engelsk, norsk, og i ulike sjangere.

Bekjentskap og korsang

– Mitt hovedmotiv er å slippe sangerne fri, slik at de blir trygge, gode instrumenter, sier Stramrud.

– Vil de oppleves slik i kveld?

– Det tror jeg. Vi er i god form, og inspirerte av samarbeidet med andre kunstnere.

Blant de konsertklare korsangerne i kirkestua, satt Tordis Moen Bakke fra Bekkelaget.

– Det er et interessant og fint bekjentskap med Torbjørn Dyrud. Han er en fantastisk musiker, med vinklinger som får fram følelser, sier Moen Bakke.

– Å synge med kor i Vang kirke, gir en fantastisk fet klang. Det blir ståpels, og for meg er det også fantastisk å være med i fellesskapet, fortsetter sangeren.

En annen som hadde høye forventninger, og liker å synge i kor, var Terje Skundberg fra Vang.

– Det blir nok en kjempefin opplevelse å synge i Vang kirke, og kunne være med å skape et spesielt øyeblikk for publikum sammen med dyktige musikere – og ikke minst Dyrud. Han har det vært kjempemorsomt å samarbeide med, forteller Skundberg, som synes det er svært givende å være med og synge i kor.

– Det er meditasjon, sier han.

Konsertkveld i kirka

Strykerne og Solheim-koret kom elegant inn i kirkerommet under himmelhvelv-takmaleriet.

Kirkeklokkene slo i takt med de i hovedsak eldre hjerter i salen, som skulle søke bevegelse i kormusikk og kirkeklang denne frosne søndagskvelden.

Da kirkeklokkene hadde slått sine seks slag, falt Dyruds hender ned på klaveret med et brak, som skremte undertegnede opp av notatblokka, og satte i gang konserten med et energisk anslag.

For HA, som hadde sett Dyrud på scenen under «Tøyser jula inn» kvelden før, tok det et par sekunder å vende seg til pianisten i den langt mer seriøse settingen i Vang kirke.

Konserten som markerte slutten på 50-årsjubileet til Solheim-koret, brakte en ikke så langt fra fullsatt Vang kirke, inn i en kveld med trillende tangenter, buestryk og klingende struper i flerstemt sang – beordret av makten i dirigent Inger-Pernille Stramruds veivende hender.

Et stille og nytende publikum med hendene i fanget under numrene, og i solid applaus etter uttoningen av sangene, indikerte en suksessfull kirkekonsert-kveld.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke