18. aug
TRE UKER: Dette blir tidenes lengste Prøysenfestival.
FOTO: MARIUS HUSE.
 
Kortreist og fyldig
Vamp på Hoel gård satte punktum for en meget flott Blåklokkevikua i fjor, med artistbesøk fra Valkyrien Allstars, Lars Vaular, Lars Bremnes, Frida Ånnevik og Ole Ivars. I april kom beskjeden om at Blåklokkevikua blir til blåklokkevikuer, og at årets Prøysenfestival utvides med hele to uker.

0
Publisert: 27.jun.2016 06:34
Oppdatert: 27.jun.2016 06:52

Man fryktet først at festivalsjef Hogne Moe ville løse dette ved å smøre artistene tynt ut, men den gang ei. Årets program er en appetittlig og kortreist kulturelle brødskive.

Moe har ikke skuet langt ut over Mjøsa for å finne artister, og har tilsynelatende vendt hver stein for å finne noe å fylle dagene med. At Moe og kultursjef Asle Berteig selv har en egen konsert er vel et tegn på det. Men gi årets Prøysen-hylles merkelappen «festival på sparebluss» blir feil. Det er hentet inn det meste som er å finne av lokale, kulturelle krefter på Hedmarken, og det er ikke rent så lite, eller dårlig. Det er nok av generiske innkjøpsfestivaler her til lands, så hvorfor skal man egentlig gidde å gå over bekken etter vann?

Det er kanskje sunt å bryte opp faste tradisjoner, og prøve noe nytt. Fjorårets Prøysen-spel, «Livets tombola», hadde et budsjett på mellom 750.000 – 800.000 kroner. De siste årene har spelene vært vinduet inn i den samfunnskritiske og voksne delen av Prøysens forfatterskap. I år satser de heller på den lystige og nokså ukjente siden, i teaterforestillingen «Semikolon». Stykket tar for seg Prøysens fortid som produsent og aktør på revy-scenen, og med Peter Kippersund, Anders Kippersund, Kasper Skullerud Værnes og Benjamin Kippersund, idémakeren bak det hele, på scenen kan det bli en morsom liten sak. Og Visekroen ligger an til å bli et hyggelig samlingspunkt på kvelden etter festivalteaterets slutt.

Bårdar-banden i Prøysens Ablegøyer får også virkelig vist seg fram i år, etter de sjarmerte festivalsjefen i senk med 30-årsjubileet av «Jonas i Jungelen» i fjor. Med bortimot fire forestillinger daglig gir dem de yngste festivalgjengerne god valuta for pengene. Det store trekkplasteret Di Derre (med Jo Nesbø og Unni Wilhelmsen) ligger an til å bli et fornøyelig «fram fra glemselen»-evenement. Og når festkonserten attpåtil er gratis, så er det faktisk godt gjort å finne noe å klage på i år.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke