23. aug
alf prøysen: - I mine øyne har vi to uunnværlige norske diktere i siste halvdel av det 20. århundre: odelssønnen Tarjei Vesaas og husmannsgutten Alf Prøysen, sier Jan Erik Vold.Foto: Ivar Aaserud / Aktuell / SCANPIX
 
Kraftige reaksjoner
- Prøysen fikk folkets kjærlighet mens han levde, men ikke mye offisiell heder. At den offentlige Norge fremdeles slår døren igjen for vår store dikter, kom uventet.

Publisert: 25.mai.2012 07:17
Oppdatert: -

HAMAR
Slik kommenterer lyrikeren Jan Erik Vold Kulturdepartementet og Nasjonalbibliotekets valg om ikke å gjøre 2014 til nasjonalt Prøysen-år. At Vold er rystet sier seg selv. For han vurderer Alf Prøysen blant de ypperste norsk litteratur har. For mens de to statlige institusjonene ikke gir Alf Prøysen et jubileum på linje med Ibsen og Bjørnson, trekker Jan Erik Vold Alfs linje til Bellman, Dass og Wergeland!

Frodighet og dybde

- Det passer ikke å sette Prøysen opp mot Ibsen, Bjørnson eller Hamsun, sier Jan Erik Vold, og tegner enda lengre linjer for Alf Prøysen:
- I frodighet og folkelig appell vil jeg heller trekke fram Petter Dass og Henrik Wergeland. Den eneste å sammenligne med på dypet er svenskenes Carl Michael Bellman (1740-1795), som etablerte Sveriges visetradisjon og Stockholm, som skueplass for sangene. Alf Prøysen etablerte den norske visetradisjon halvannet hundreår senere, med Hedmark som skueplass. Begge trubadurene løftet visediktningen fra lavsjanger til litterær kunst, sier Vold.

tifoldig livsverk

- I mine øyne har vi to uunnværlige norske diktere i siste halvdel av det tyvende århundre: odelssønnen Tarjei Vesaas og husmannsgutten Alf Prøysen.
- Bare tenk på Prøysens livsverk, som er tifoldig, sier den store lyrikeren, og teller på fingrene: 1: visedikteren, 2: romanforfatteren, 3: novelle og kortprosafortelleren, 4: eventyrdikteren, 5: sangeren, 6, plateartisten, 7: scenekunstneren, 8: radioframføreren, både som barnetimeonkel og med voksenerindringer, 9: viseinnsamleren og - bevareren og 10: skaperen av det hedmarkske skriftspråk.

Kulturministeren

- Jeg er glad for at Jan Erik Vold setter saken i riktig perspektiv, sier kultursjef Asle Berteig i Ringsaker. - Og det forundrer meg at ikke kulturministeren vår ser det samme.
- For meg er Volds støtte en inspirasjon til å si at vi ikke vil finne oss i at det kulturdepartementet slik velger å si at Alf ikke er stor nok. Det må være pinlig å se sin vurdering i lys av de linjene Jan Erik Vold trekker opp! Nå må vi alle vise departementet at folket ser Alf som så stor som han er!
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke