23. aug
Hemmeligheter: Knut Faldbakken dukker inn i fortidige hemmeligheter i sin dikteriske versjon av Hamar i sin nye roman «Gjensynet», som kommer i høst. Foto: Trond Lillebo
 
Krim fra klassejubileum
Et artiumskull fra 1985 samles til 30-årsjubileum i 2015. En av dem er Jonfinn Valmann. Det er utgangspunktet for Knut Faldbakkens nye krimroman.

0
Publisert: 28.jul.2016 06:26
Oppdatert: 28.jul.2016 06:34

– Jeg håper at punktum kan bli satt denne helgen, sier Knut Faldbakken. For nå er han inne i den siste innspurten. På andre siden av mållinjen står det 7. oktober. Det er den foreløpige datoen som er satt for utgivelsen av romanen som har fått tittelen «Gjensynet».

De som skal treffes igjen, er de som gikk ut av videregående skole i Hamar i 1985.

– Jeg legger vel ikke skjul på at det er Katta, sier Faldbakken, som har oppdaget at en skole- og klassegjenforening rommer situasjoner og forhold med muligheter for atskillig dramatikk.

– På et eller annet vis blir du dypt berørt av dem du går på skolen med, sier Knut Faldbakken.

– En vet utrolig mye om hverandre. Og det ligger så mye dramatikk der, både i fortida men også i samtida. Og det er dette som hele bok-idéen bygger på.

Gjenkjennelse

Igjen er det i Hamar det skjer. Furuberget, Mjøsstrandas, russefest ved Vikingskipet, hjemme hos folk – det er umiskjennelig Hamar, som han sier. Og selve 30-årsfesten – den skjer i et lokale som ligner Schwenckes vinstue.

Det starter med festkomitéen; hvordan de var den gangen, og hvilke liv de har nå.

– Utgangspunktet er både maktforhold, popularitet og kjærlighetsforhold i skolehverdagen, sier Faldbakken.

– Erotisk er du neppe noen gang mer på tuppa enn i 18-20-årsalderen. Og jeg tror ikke det fins noen som ikke husker den første en var i seng med.

Dødsfall

Men spesielt for kullet i romanen, er at de også har en avgjørende dramatisk hendelse i sin felles fortid. For på 20-årsjubileet ti år tidligere, skjedde et tragisk dødsfall. Det ble ikke politisak av det, men ryktene har gått, og det har preget dem alle. Godt at Jonfinn Valmann er i samme kull da, så det kanskje kan bli en oppklaring av det.

– Det er ikke akkurat flust med drap i denne romanen, og det mangler mye blodsprut for at det skal kunne bli en internasjonal bestselger, sier Faldbakken.

– Det er snarere en form for «slow crime», sier han. For de senere romanene om Jonfinn Valmann har beveget seg stadig lenger bort fra den tradisjonelle krimromanen, med desto større økt vekt på forholdet mellom hovedpersonene. Og med årets roman tar han tendensen enda videre.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke