23. aug
IMPONERT STATSRÅD: Skuespiller Anders Baasmo Christiansen sammen med kulturminister Hadia Tajik ble invitert på fest av Moods of Norway-gründer Simen Staalnacke i Los Angeles. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 
Krysser fingrene for suksess
Anders Baasmo Christiansen var på Oscar-fest med kulturminister Hadia Tajik dagen. «Kon-Tiki»-gjengen ble invitert på fest av Moods of Norway-gründer Simen Staalnacke i Los Angeles.

Publisert: 23.feb.2013 16:44
Oppdatert: -

Store deler av gjengen bak Kon-Tiki er nå samlet i Los Angeles for å overvære utdelingen av den gjeve filmprisen søndag. Dagen før dagen hadde de norske designerne i Moods of Norway invitert "Kon-Tiki"-gjengen på Oscar-fest.

Flere nordmenn gjør det godt i Hollywood om dagen. Tommy Wirkola har stor suksess med sin film "Hans und Grethel: Witch Hunters", mens Harald Zwart finpusser på sin neste film som ifølge Aftenposten vil gjøre nordmannen minst 25 millioner rikere.

At Norge nå for alvor er i vinden i Hollywood har også kulturminister Hadia Tajik (Ap) bitt seg merke i. Hun mener det gjelder å svi mens jernet er varmt.
– Norden og Norge er kult. Vi må vite å bruke det for alt det er verdt, sier hun til NTB.

– Det er flinke folk i Norge som har fått ting til. Moods of Norway er et eksempel. "Kon-Tiki" et annet. Den suksessen åpner dører for andre også, sier kulturministeren.

Oscar deles ut natt til mandag norsk tid. Kon-Tiki konkurrer mot fire andre filmer i kategorien beste fremmedspråklige film. Den østerrikske filmen "Amour" er storfavoritt til å vinne.

Anders i ekspressfart til USA

Fire dagers pause fra rollen som Onkel Vanja på Nationaltheatret åpnet muligheten for skuespilleren Baasmo Christiansen til å reise til USA. Det er mange timer på fly Los Angeles tur/retur - og det betyr at Anders ikke er tilbake på norsk jord før tirsdag formiddag, bare noen timer før han igjen skal på scenen. Ikke en ønsket situasjon for teateret, og derfor:

- Jeg tok en sjanse og bestilte billett - og satset på tilgivelse framfor tillatelse, fortalte Anders Baasmo Christiansen til Hamar Arbeiderblad under pressevisningen for Onkel Vanja.

Han la til at han etter hvert tok turen til sjefen for teateret og fortalte om planen, og at det ordnet seg.

- Jeg var ikke med under Golden Globe, eller under den store filmfestivalen i Toronto, så nå hadde veldig lyst til å være med.

Superstjerner

Denne helgen er de på plass, superstjernene; som Robert De Niro, Philip Seymour Hoffman, Anne Hathaway, Sally Field, Tommy Lee Jones, Helen Hunt, Tim Burton, Steven Spielberg. Alle med takketale i lomma, og et håp om den berømte «Oscar».

Oscar-showet i LA startet allerede sist søndag med noen småpriser, og så har det gått slag i slag hele uka. Søndag kveld, LA-tid, flokker folk seg langs fortauet på Hollywood Boulevard, hvor stjernenes navn er plottet i betongen, og den røde løperen er rullet ut foran det som en gang var kjent som Kodak Theatre (nå Dolby). Opp på «the red carpet walk» skal de som representerer storfilmer som Lincoln, Django, Les Misérables, Life of Pi, Amour, Anna Karenina - og James Bond som skal feires spesielt for 50-årsjubileet - og her er altså også norske Kon-Tiki.

Men bare fire plasser i selve hovedsalen er gitt til det norske teamet, og Anders Baasmo Christiansen og de fleste i Kon-Tiki-gruppen må følge showet fra et hotell i nærheten. Og på direkten etter TV-showet er det klart for «Salute to the Stars - Oscars After Party» og mange andre feiringer, hvor champagnegaloppen kommer til å dominere totalt.

 

Mulighetene for fest er uten ende. Da er kun en begrensning, og det er tiden, om man må rekke hjem til Nationaltheatret og neste forestilling i tittelrollen som Onkel Vanja …

Prøvde den røde løperen

- Det er på mange måter nå det begynner. Vi er spente på hva alle disse intervjuene og bildene drar med seg av publikumstall når filmen har premiere i utlandet, sier regissørene Espen Sandberg og Joachim Rønning til NTB.

Kun dager før verdens største filmsirkus braker løs i Hollywood fikk «Kon-Tiki»-gjengen prøvegå den røde løperen utenfor The Kodak Theatre. Kun et fåtall har fått plass i salen under showet, derfor benyttet flere av skuespillerne anledningen til å føle på glamouren når sjansen var til stede.

Nå nærmer måneder med mingling, posering, intervjuer og lobbyvirksomhet seg slutten for de norske filmfolkene. De siste dagene brukes likevel oppmerksomheten fra norsk og internasjonal presse for alt det er verdt.

Premierer i vente

De neste månedene blir svært viktig for «Kon-Tiki». Da har filmen premiere i USA, Tyskland, Sverige og Danmark. Premieren i USA ble utsatt fordi man ønsket mer tid til markedsføring. Dermed stiger også forventningen om inntjening.

Derfor gjør regissørene og skuespillerne sitt for å spre gode «Kon-Tiki»-vibrasjoner.

- Dette er helt vilt, det er så stor interesse fra hele verden, sier Rønning.

I et hjørne står hovedrolleinnehaver Pål Sverre Valheim Hagen og humrer litt for seg selv. Han tar kaoset med knusende ro.

- Golden Globe var ingenting i forhold til dette. Nå er det mye mer av alt. Samtidig er de fleste interessert i å snakke med regissørene og ikke meg, så jeg slipper ganske billig unna, sier han.

Amour er favoritt

Samlingen med pressefolk rundt «Kon-Tiki»-gjengen blekner sammenlignet med horden rundt storfavoritten «Amour» fra Østerrike. Også Chiles første Oscar-nominasjon får mye oppmerksomhet denne dagen.

- Vi tror at «Amour» vinner. Likevel er det morsomt å se at oddsen til «Kon-Tiki» stadig blir bedre. Det må jo bety at mange liker filmen, sier Rønning.

Ifølge nettstedet Oddschecker er “Amour” storfavoritt. Langt bak ligger «Kon-Tiki» på delt andreplass med danske «A Royal Affaire».

- Oddsen spiler egentlig ingen rolle. I vår kategori er det en fagjury som bestemmer, og de må ha sett alle de fem filmene for å kunne stemme. De velger den de synes er best, sier Sandberg.

“Kon-Tiki” har så langt spilt inn godt over 80 millioner kroner i Norge, og rundt en million eventyrlystne har sett den på kino.

FAKTA:

«Kon- Tiki» er en norsk spillefilm fra 2012, basert på Thor Heyerdahls ferd over Stillehavet i 1947.
* Regissert av Joachim Rønning og Espen Sandberg, solgt til mer enn 50 land.
* Var som første norske film noensinne nominert til en Golden Globe-pris, uten å vinne.
* 10. januar ble filmen også en av fem nominerte til Oscar i klassen for beste fremmedspråklige film. Prisen deles ut søndag 24. februar i Los Angeles.
* Ingen norsk film har vunnet Oscar for beste fremmedspråklige film. Derimot fikk den norske «Kon-Tiki» av Thor Heyerdahl fra 1950 Oscar-pris for beste dokumentarfilm i 1951. (©NTB)


 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke