10. des
ILLUSTRASJONSFOTO: Et skolekorps spiller i barnetoget utenfor Skaugum på 17. mai.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Credit: NTB scanpix
 
Kuldesjokk

Publisert: 30.nov.2017 09.16
Oppdatert: 30.nov.2017 09.21

Enkelte minner husker jeg bedre enn andre. For meg er et slikt øyeblikk første gang jeg var med på spilleoppdrag i julegata på Lillehammer med skolekorpset. Notene var innøvd, nisselua var på og fregner og røde kinn var påmalt. Det var likevel lite som forberedte meg på kulda som møtte oss i gågata den dagen.

Det første tegnet på hypotermi, ifølge Store Medisinske Leksikon, er skjelvinger og sammentrekninger av blodkar i huden. Vi hutret og skalv der vi sto, bleke i ansiktene bortsett fra de rødmalte flekkene på kinnene. Som fløytist hadde jeg vanskelig for å bruke votter og samtidig kunne treffe klaffene på instrumentet, derfor var løsningen tynne, hvite hansker med hull til fingrene. Innen vi var ferdige med spilleoppdraget hadde fingrene mine begynt å anta en blålilla farge.

Vi måtte søke tilflukt inne i butikkene mellom spilleøktene. Det var ubeskrivelig godt å få litt varme i kroppen igjen, etter å ha stått nesten stille i en time i 20 minusgrader. Idyllen varte helt til noen fikk den geniale ideen å ta en liten spontankonsert, inne i en klesbutikk. Da fikk ekspeditøren det travelt med å husje oss ut igjen på gata.

Heldigvis så det ut som vi ga mye glede og varme til de som kom forbi. Jeg husker smilene til de forbipasserende. I alle fall de få som ikke stresset livet av seg for å finne julegaver.

Dette er ikke en advarsel til foreldre om at det å spille i korps er helsefarlig. Tvert imot, jeg hadde noen fantastiske år som korpsmusikant. Og jeg tror nok det er mange som setter stor pris på litt livemusikk midt i julestria. Men det kan godt hende enkelte foreldre hadde litt dårlig samvittighet da de sendte oss ut den dagen. Det er tross alt lov å ta en kikk på gradestokken først.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke