23. aug
Teatersjef Ellen Horn og stortingspresident Olemic Thommessen på scenen under Riksteatrets presentasjon av vårprogrammet for 2014 på Riksteatret scene i Nydalen i Oslo. Riksteatret er blant kulturinstitusjonene som er med på å markere neste års grunnlovs
 
Kulturår med jubileer, musikaler og mer Nesbø
Kulturåret 2014 kommer til å bli preget av to store jubileer. Bokbransjen må nok en gang inn i forhandlinger om en bransjeavtale, og store musikaler inntar flere teaterscener.

Publisert: 26.des.2013 16:20
Oppdatert: -

I Oslo blir konkurransen om musikalpublikum beinhard i 2014. De private teatrene kan by på musikaler som “A Chorus Line”, “Billy Elliot” og “Skjønnheten og udyret”. Oslo Nye Teater satser friskt med klassikeren “Guys and dolls”, mens Det Norske Teatret setter opp igjen en av sine største suksesser, “Spelemann på taket”, nå med Pål Christian Eggen som Tevje.
Nationaltheatrets biscene Torshovteatret satser på å lage musikal av Ole Ivars musikk -”En får være som en er - en Ole Ivars musikal”.

Den Nationale Scene i Bergen satser stort og gjør musikal av Amalie Skrams “Hellemyrsfolket”. Også Trøndelag Teater satser på musikaler, og har to nyskrevne, trønderbaserte familiemusikaler på menyen neste år.

Posthorn blir teater

Riksteatrets sjef Ellen Horn trekker imidlertid fram noe annet enn musikaler når vi ber henne velge tre forestillinger fra neste års teatermeny:

- Neste år skal mange av mine favoritter utfordre seg selv på norske scener. Pål Sverre Hagen skal spille i “Demoner “av Geir Gulliksen på Nationaltheatret. På Det Norske Teatret spiller Mattis Herman Nyquist hovedrollen i “Tjuetusen sider “ av Lukas Bärfuss og Gjertrud Jynge spiller tittelrollen i “Fedra” av Racine i Halldis Moren Vesaas gjendiktning. Alt dette gleder jeg meg til, sier Ellen Horn, som til våren kan glede Riksteatrets eget publikum med blant annet en dramatisering av Vigdis Hjorths “Leve posthornet!” og forestillingen “Folkestyre 2014”, som lages i anledning grunnlovsjubileet.

Neste års grunnlovsjubileum markeres på mange forskjellige vis landet rundt. Så langt er cirka 300 arrangementer planlagt. Blant dem som er med å markere er også Nasjonalmuseet, som neste år kan by på tre utstillinger med tema fra 1814 - en i Nasjonalgalleriet, en på Kunstindustrimuseet og en på Nasjonalmuseet -Arkitektur.

Av andre utstillinger på Nasjonalmuseet neste år trekker pressesjef Elise Lund fram en tegneutstilling av Theodor Kittelsen med motiv fra Jomfruland. Lund betegner det som “en liten perle” av en utstilling.

Det andre store jubileet neste år er Prøysen-jubileet som også skal markeres på ulike vis landet rundt.

Bokkroner skal fordeles

En av de viktigste kulturpolitiske sakene neste år kommer til å bli forhandlingene om en ny avtale for bokbransjen. Solberg-regjeringen har bedt Stortinget oppheve den vedtatte bokloven. Dagens bransjeavtale går ut 31. desember 2014. Dermed må partene, det vil si Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen, bli enige om et nytt rammeverk for hvordan bokkronene skal fordeles.

Ellers er det allerede klart at kulturåret byr på nytt fra Norges mestselgende forfatter - Jo Nesbø. Til våren kommer den frittstående boka “Sønnen”, mens Nesbø til høsten kommer med den første boka under pseudonymet Tom Johansen. Det er også varslet nye bøker fra sterke krimnavn som Tom Egeland, Karin Fossum og Jørgen Brekke.

Jon Fosse kommer også med ny roman, “Kveldsvævd”, som er en frittstående oppfølger til “Andvake” og “Olavs draumar”. Under Festspillene i Bergen blir det urpremière på hans nye teaterstykke “HAV”.

Spår godt filmår

Fra den norske filmverdenen er det varslet nye filmer av kjente regissører som Hans Petter Moland og Bent Hamer. I Molands”Kraftidioten” står blant andre Pål Sverre Hagen og Stellan Skarsgård på rollelista, mens Ane Dahl Torp har hovedrollen i Bent Hamers “1001 gram”.

Direktør Nina Refseth i Norsk filminstitutt tror blir nok et godt filmår.

- 2013 har vært et flott år for norsk film. Vi har vært nominert til Oscar og Golden Globe. For sjette år på rad har norsk film et besøk på over to millioner. Vi har stor tro på at 2014 blir nok et godt filmår med spennende debutanter og anerkjente regissørnavn som Hans Petter Moland og Bent Hamer, sier Refseth. (©NTB)

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke