26. aug
 
Kulturhus risikerer kjemperegning fra skatteetaten
Kulturhus i Kristiansand og Stavanger risikerer å måtte tilbakebetale til sammen 550 millioner kroner i merverdiavgift. Ordføreren i Stavanger tror også Hamar kulturhus kan bli rammet av regelverket.

0
Publisert: 17.apr.2015 18:15
Oppdatert: 17.apr.2015 19:53

Mens Kilden Teater og Konserthus i Kristiansand har fått et momskrav på 294 millioner kroner fra Skatt Sør, har Skatt Vest gitt Stavanger Konserthus varsel om at de må betale tilbake over 256 millioner.

Dette er merverdiavgiftskompensasjon som kommunene fikk utbetalt i forbindelse med byggingene av kulturhusene. Siden den gang er reglene for momskompensasjon blitt endret, noe som gjør at skatteetaten mener pengene må betales tilbake.

Opprørt ordfører

– Jeg er opprørt. Dette kommer vi absolutt ikke til å akseptere. Skatt Vest tolker regelverket på verst mulig måte for oss, sier Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø til Rogalands Avis.

Også i Kristiansand er man sjokkert over momskravet.

– Vi er veldig overrasket over varselet fra Skatt Sør. Vi hadde tett dialog om moms og kompensasjon med Skatt Sør da vi planla Kilden Teater- og Konserthus, og momskompensasjon var en viktig del av hele finansieringspakken. At vi da tre år etter bygget er ferdigstilt, mottar varsel om å tilbakebetale 294 millioner kroner i moms, er særdeles spesielt, sier rådmann Tor Sommerseth til Fædrelandsvennen.

Hamar neste?

Ifølge Stavanger-ordfører Helgø fikk kommunen 250 millioner kroner av staten for å bygge konserthuset, men momskravet er 6 millioner høyere.

– Dette kan få store konsekvenser for hele Kultur-Norge, det gjelder ikke bare Stavanger og Kilden i Kristiansand, men også kulturhusene i Bodø og på Hamar, sier Helgø til Rogalands Avis. (©NTB)

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke