22. aug
Væillsetrevyen: Emil Dahl og Lars Frode Engen i Væillsetrevyen 2017.
 
Kulturlivets storselgere
Væillsetrevyen selger årlig et par tusen billetter, Nordbygdarevyen ligger rundt 1500, og Friserte fruer har allerede solgt 3.000 til årets show. Revyer er blant kulturlivets storselgere på Hedmarken.

Publisert: 31.aug.2018 16:56
Oppdatert: 31.aug.2018 17:07

Noen er godt i gang med å forberede høstens oppsetting allerede. Andre starter nå. Væillsetrevyen er blant dem som samles til idédugnad i helga. Og for mange av dem er det et par travle høstmåneder i vente. Både i Vallset, Romedal, Løten og Ringsaker blir det oppsettinger i høst, Og endelig blir det revy i Hamar igjen også. 31. oktober blir det premiere på nyskapningen «Dætta blir dyrt!»

Andre velger våren for sin forestilling. Blant dem er Bygderevyen på Herredsvang, som startet i vår og solgte seks hundre billetter på tre forestillinger – det vil si tre fulle hus.

Står sterkt

For revy-interessen på Hedmarken er på ingen måte nedadgående. Tvert imot, revy ser ut til å stå sterkere enn på lenge.

«Hver bygd bør ha sin egen revy», sa Bjørn Inge Sandvold før premièren på Bygderevyen på Herredsvang vår. Og slik er det nesten.

Og variasjonen er stor, fra de helt tradisjonelle bygderevyene som Væillsetrevyen til de mer show- og cabaretpregede oppsettingene til Friserte fruer og Amb-søsknene. Men folk er innstilt på å flire uansett.

– Om det er riktig at en god latter forlenger livet, så kan det bli ganske mange hundreåringer i Vallset etter hvert, sier Even Engen i Væillsetrevyen, som har 15-årsjubileum neste år.

Reaksjon

– Tradisjonelt står revyen veldig sterkt på Hedmarken. Og slik er det fortsatt, sier Arild Halvorsen, som for andre året på rad er instruktør for Nordbygdarevyen. 9.11. er det premiere for 26. utgave av «Bygdesnadder», og det gjør Nordbygdarevyen til den eldste på Hedmarken.

– Jeg tror revyenes popularitet er en reaksjon mot all den skjermbaserte underholdningen, sier Arild Halvorsen.

– For vi trenger en motvekt til alt som skjer på en skjerm. På revyscenen og i salen møter du folk og kjøtt og blod, enten det er nabokjerringa som står på scenen eller ikke.

– La gå at mange oppfatter revy som et bygdefenomen. Og så blir kanskje stan-up oppfattet som den urbane varianten. Den har vi ikke så mye av på Hedmarken, selv om vi ser at folk møter opp når det kommer tilreisende utøvere.

– Men uansett er det langt fra noe bygdefenomen at folk har et ønske om å komme sammen og ha det artig, enten vi kaller det revy, show, kabaret eller standup.

Nytt i Hamar

– Jeg tror også at timingen er helt riktig for å sette opp en revy i Hamar igjen, mener Arild Halvorsen.

Det er da heller ikke noe annet sted på Hedmarken som har en så lang og mangfoldig revytradisjon som Hamar.

– Og jeg er overbevist om at en etter hvert vil kunne selge minst ti fulle hus på Hamar.

Det er det riktig nok ikke lagt opp til ennå. Så langt er det satt opp fire forestillinger av Hamarrevyen i Hamar Teater. Men liker folk det de ser, kan det jo hende det blir en ekstraforestilling?

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke