22. aug
Anniken Huitfeldt. FOTO: SCANPIX.
 
Kulturministeren vil ha utredet e-bokmarkedet
Oslo (NTB-Trine Andersen): Mens bokbransjen venter utålmodig på en avgjørelse om ny boklov vurderer kulturminister Anniken Huitfeldt (Ap) nye utredninger.

Publisert: 14.jun.2012 14:23
Oppdatert: -

- Jeg har fått to utredninger, men ingen av dem speiler det nye e-bokmarkedet. Det kan derfor bli aktuelt å bestille nye utredninger, sa kulturministeren da hun torsdag hadde sin oppsummerende sommerpressekonferanse.
Huitfeldt sier at hun vil ha utredet hvordan fastpris fungerer innen e-bokmarkedet.
- Vi har ikke tilstrekkelig oversikt over dette markedet. Vi vil følge det, sier statsråden til NTB.

Vil bidra

Administrerende direktør Kristenn Einarsson i Forleggerforeningen sier han håper eventuelt nye utredninger kommer raskt.
- Vi bidrar gjerne og supplerer med den informasjon vi har. Vi la nylig fram en rapport som nok vil gi svar på en del av spørsmålene. Jeg vet ikke om statsråden har lest den, sier Einarsson.
Leder Sigmund Løvåsen i Forfatterforeningen sier at han hadde håpet Huitfeldt ville kommet til en snarlig avgjørelse i denne saken.
- Vi hadde håpet de to utredningene som er gjort, samt erfaringer fra andre land skulle være tilstrekkelig for å fatte en beslutning. Vi er opptatt av at de litteraturpolitiske virkemidlene, som fastpris, er formatuavhengige, sier Løvåsen.
Han sier at han er sikker på at nye utredninger, som de to forrige, vil slå fast at fastpris er det rette for den norske bokbransjen.
Også Forleggerforeningen ønsker at ordningen med fastpris fortsetter. I dag har bokbransjen unntak fra konkurranseloven og får selge nye bøker til fastpris. Dispensasjonen for skjønnlitterære bøker gjelder ut 2014. Unntaket kommer ikke til å bli videreført, og Kulturdepartementet vurderer derfor hva som skal erstatte dagens fastprisordning. Et aktuelt alternativ er å innføre en boklov med fastpris.
Huitfeldt vil ikke si noe om når det blir aktuelt å bestille nye utredninger.
- Det vil jeg komme tilbake til, sier hun.

Reformer

På pressekonferansen torsdag gikk kulturministeren gjennom en liste over saker hun har fått gjennomført i året som har gått. Hun har blant annet gjort store endringer i Rikskonsertene, noe som vakte sterke reaksjoner. Tidligere har hun omorganisert bibliotekfeltet og gitt mer makt til Kulturrådet. Huitfeldt er sikker på at disse endringene var riktige.
- Det har vært en del diskusjoner, men jeg angrer ikke på noe, sa hun på pressekonferansen.
Hun la fram tall som viser at kulturbudsjettet er økt med 80 prosent siden de rødgrønne tok over i 2005. I 2005 gikk 0,78 prosent av midlene på statsbudsjettet til kultur. Nå går 0,92 prosent til kulturlivet. Dermed er regjeringen på stø kurs mot målet i kulturløftet om at 1 prosent av statsbudsjettet skal gå til kulturformål innen 2014.

Alle skal med

Av saker framover ramset hun opp blant annet en ny strategi for dans, mangfold i film, fastpris, arkivmelding, plattformnøytral mediestøtte, handlingsplan for kultur og næring, ny forskningsstrategi og kulturutredningen 2014. Den siste ledes av Anne Enger og skal avgi sin innstilling rundt juletider.
Når NTB ber Huitfeldt trekke fram hva som blir spesielt viktig i tiden framover, vil hun ikke prioritere en sak framfor en annen.
- Det er det som er hele kulturløftet, at det er et bredt spekter av saker. Det sier folk er profilløst, og det skal det være fordi det skal handle om hele kulturlivet. Alle deler av kulturlivet skal inkluderes, sier Anniken Huitfeldt. (©NTB)
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke