23. aug
Teater: Tom Styve i Teater Innlandets forestiling om Rolf Just Nilsen, som hadde premiere i Lillehammer torsdag kveld. Foto: Lise Skjæraasen
 
«Rolf Just Nilsen» kunne bydd på mer
Når en skuespiller skal portrettere en annen skuespiller, og snakke om livet som skuespiller, bør han tørre å ta av seg maska helt, hvis det skal bli noe mer enn en ren «oppvisning». Dét tør dessverre Tom Styve bare delvis.

Publisert: 30.nov.2017 22:48
Oppdatert: 30.nov.2017 22:58

Men Tom Styve tør jo mye annet, for det er jo store sko å fylle, revykongen Rolf Just Nilsens altså, og Styve tar full sats og gir sitt beste, i 75 minutter med bare et band i ryggen. Det er ikke verst bare det.

ROLF OG TOM

Stykket handler altså om to skuespillere, en avdød og en levende, som har mye felles. Og vi blir gjennom forestillingen tatt gjennom Rolf Just Nilsens karriere, får høre om Tom Styves forhold til Nilsen, og etterhvert hans egne erfaringer fra teaterlivet, og de to historiene flettes i hverandre.

Å IMITERE EN IMITATOR

Styve er en dyktig imitator, dermed klarer han fint å «gjenopplive» den gamle revyhelten. Det er ingen tvil om at dette er en mann som Styve har et nært og oppriktig forhold til.

Men i numrene han fremfører, alltid på Nilsen-manér, blir det tilført lite nytt, og det føles litt som at skuespilleren bruker anledningen til å vise hvor «flink» han er til å etterligne den andre. Her savner man mer av Styves egne tolkninger, og her ligger min største innvending: For én ting er å tolke en tekst noen har skrevet, men hvordan «tolker» man en annen skuespillers fremførelse, uten at det bare blir en kopi? Hva blir igjen av snert, av det som var gøy med imitasjonen eller revynummeret i utgangspunktet?

KLOVN

I stykkets siste nummer kommer vi inn på kjernen i forestillingen, og til Styve, når han, som Rolf Just Nilsen også gjorde, tar på seg klovnesminke og bukse for å framføre «Hva for en klovn er jeg». Styve snakker om ofrene han har gjort for jobben sin, til venner og familie, og når han da synger sangen, kommer teksten fram på en ny måte, og man kjenner plutselig at mennesket Tom Styve, ikke skuespilleren Tom Styve, avslører noe personlig for oss. Det er da jeg som publikummer blir interessert, og beveget, og er tilstede i et ekte «teater-øyeblikk». Slike øyeblikk kunne jeg ønske det var flere av.

Fakta om forestillingen:

«Hva for en klovn jeg er»

Av: Teater Innlandet

Skuespiller, ide og manus: Tom Styve

Regissør: Tom Sterri

Medregissør: Janne Langaas

Musikk: Frode Berntzen

Tangenter: Ronny Ødegaard

Bass: Morten Strypet

Lys: Kåre Nordseth

Forestillinger: Kulturhuset Banken, Lillehammer til 3.12. Hamar kulturhus fra 7. til 10.12.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke