22. aug
VINNERNE: Disse tre kunstnerne skal utsmykke det nye kulturhuset i Hamar. Fra venstre Johannes Borchgrevink Hansen, Gunilla Klingberg og Nils Erik Gjerdevik. FOTO: TROND LILLEBO.
 
Kunstgolv til å spasere og fundere over
Juryen har talt. Slik blir kunsten i Hamars nye kulturhus.

Publisert: 12.feb.2013 12:53
Oppdatert: -

Svenske Gunilla Klingberg skal lage et utendørs kunstgolv, norskdanske Nils Erik Gjerdevik vant konkurransen for innendørs veggmaleri for foajeen, og Johannes Borchgrevink Hansen skal dekorere betongveggene som omslutter klubbscenen. Komposisjonens tyngdepunkt vender mot Stortorget og blir synlig gjennom glassfasaden.

Vinnerne av kunstkonkurransen ble offentliggjort i dag.

Juryen har hatt en stor jobb med å finne fram til de riktige vinnerne, og kultursjef Terje Halvorsen sa under presentasjonen av kunstnerne og deres bidrag at han håper verkene vil vekke debatt, når den viktigste kulturinstitusjonen i Innlandet nå skal formes og bygges.
Presentasjon av vinnerne:
Utendørs golvprosjekt i kulturpassasjen i Torggata: Gunilla Klingberg (f. 1966)
Fra juryens uttalelse:
- et verk (…) som er funksjonelt, visuelt sterkt og kunstnerisk engasjerende. ”
-” … (et) levende golv med rike assosiasjons- og tolkingsmuligheter. ”

Gunilla Klingberg kommer fra Stockholm. Hun er utdannet med Konstfack 1993-97 (University College Of Arts, Crafts and Design), Department of Sculpture, Stockholm 1989 og RMI-Berghs, Magazine and Newspaper Design, Stockholm. Juryen mener at hennes stiliserte betongbilder vil gi kulturpassasjen et verk som er funksjonelt, visuelt sterkt og kunstnerisk engasjerende.


Veggmaleri på betong for foajé/publikumsarealer: Nils Erik Gjerdevik (f. 1962)
Fra juryens uttalelse:
- … 12 store sirkelformete formater (…) i sort med lysende klare farger (…) utføres for hånd direkte på veggen og (vil) således bære preg av håndverk og øyeblikkets beslutninger.”
-” … i verkets utbredelse og store dimensjoner ligger en sjenerøsitet og et mangfold som vil kunne appellere til mange på ulikt vis.”

Dette arbeidet skal spenne over tre etasjer. Nils Erik Gjerdevik er en tungvekter på den norske og danske kunstscenen. Han er født i Oslo, men både bor og arbeider i København. Han er utdannet fra Academy of Fine Art i Praha i 1984. Juryen mener dette 12-bildersverket vil gi kulturhuset en utsmykning, som er solid og godt både kunstnerisk og teknisk.


Veggmaleri på betongvegg som omslutter klubbscenen: Johannes Borchgrevink Hansen (f. 1982)
Fra juryens uttalelse:
-” … en mangfoldig skildring av livet, med glimt fra det behagelige, men ikke friksjonsfrie livet.”
” …- et overbevisende bildespråk og markant tilstedeværelse.”

Yngste vinner er Johannes Borchgrevink Hansen, opprinnelig fra Grue i Finnskog. Han er utdannet ved Kunsthøgskolen i Oslo med MA i kunstfag, avdeling for grafikk (2005-2010) og Høgskolen i Lillehammer med BA i visuell kultur (2004-2005). Ifølge juryen er forslaget hans er godt disponert og forholder seg til arkitekturens formater på en uanstrengt og likevel markant måte. Den ledige streken og de utklippene feltene gir en balanse mellom motiv og bakgrunn, og mellom fortelling og form, og åpner for tolkningsrom.

- Jeg er veldig glad for muligheten til å realisere dette oppdraget, sa den svenske vinneren, Gunilla Klingberg, mandag. Hun går i gang med sitt praktiske arbeid nå på vårparten og allerede i oktober/november skal kunstpassasjen ha kunstgolv å spasere over og fundere over. Hennes arbeider støpes i betong i store plater. De to andre kunstnerne skal male sine bilder rett på vegg.


 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke