22. aug
 
Kvalitet og magi
Allerede i åpningskonserten ble det klart at årets Festspillene er mangfoldig, med mange gode opplevelser i vente.

Publisert: 04.aug.2017 22:14
Oppdatert: 06.aug.2017 10:26

Det ble pangstart med den unge guttesopranen Aksel Rykkvin, og en våken og leken utgave av Ungdomssymfonikerne.

Etter den obligatoriske «Ouverture ti Elverum», og «Elverumssangen» (nei, heller ikke for anledningen i Ole Paus sin versjon), var scenen klar for den unge Aksel.

Magisk med Mahler

Hans meget behagelige stemme fylte Terningen Arena uten problemer. Starten med Haydns «Nun beut die flur» var noe anonymt, selv om han allerede her imponerte med sin klokkeklare og rene stemme.

Han overrasket ved å synge to arier av Mozarts «Figaros Bryllup» helt utenat, uredd og frimodig. Selv om Rykkvin synger aldri så pent, med en fantastisk uttale, lette trillere og stor musikalitet, er det ikke så lett å få tak i sangens dybde og tekstens betydning. Det er vel ikke sår rart når en 14-åring skal matche følelsene til en hovedperson som er midt i kjærlighetens storm og dramatikk. Likevel det ble stående applaus allerede her.

Det virkelige høydepunktet kom med Mahlers «Das himmlische leben», som handler om en ung gutts litt naive beretning av himmelen. Her var Aksel virkelig troverdig, og samspillet med dirigent Eggen og Ungdomssymfonikerne tok etter hvert helt av, til en praktfull avslutning. Selv Aksel ble salig i blikket, og fikk alle og en til å tro på den himmelsk herligheten. Det ble faktisk en felles opplevelse, også blant publikum, om at dette var et magisk øyeblikk. For det var ingen som klappet før Eggen senket armene sine, selv om Aksel ble nesten litt utålmodig og så litt spørrende på dirigenten. Med trampeklapp ble unggutten flere ganger ropt tilbake.

Bartok som hovedverk

Bartoks «Den mirakuløse mandarin» er en suite, basert på et (den gangen i 1926) skandaløst pantomime teater. Bartok satte musikk til fortellingen, som handler om tre banditter. Disse utnytter en vakker ung kvinnes forførende krefter for å lokke menn inn, for så å rane dem. Musikken er både dramatisk, til dels både skummell og erotisk. Den har store utfordringer for orkesteret, og Eggens innlevde og morsomme introduksjon med utdrag av stykket ga et godt innblikk i vanskelighetsgraden.

Orkesteret spilte med stort pågangsmot, og særlig blåserne imponerte. En lovende start av årets Ungdomssymfonikerne!

Terningkast: 5

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke