24. aug
Et av vinnerbildene: "Saueslakting i Kalbaksbotnur. Slaktingen foregår manuelt, ute på gårdene. Fedre lærer sønnene hvordan de skal slakte, og på den måten blir tradisjonen ført videre til neste generasjon."
Foto: Anders Gjestvang
 
Gjestvang til topps i Årets bilde igjen
Andrea Gjestvang fra Hamar har vunnet prisen for beste utenlands-foto for 2018. Bildeserien dokumenterer forgubbingen av Færøyene.

Publisert: 15.mar.2019 23:53
Oppdatert: 16.mar.2019 00:17

«Siden finanskrisen på 90-tallet har kvinneflukten fra den færøyske landsbygda til hovedstaden og ut av landet etterlatt samfunnet med en stor overvekt av menn.»

Slik starter introduksjonen til bildeserien «No man is an island".Det var med disse bildene fotograf Andrea Gjestvang vant førsteprisen i klassen «dokumentar utland» i den prestisjetunge kåringen Årets bilde. Utdelingen fant sted i Oslo fredag kveld.

– Jeg fikk høre om kvinnefraflytting på Færøyene, spesielt fra små bygder, og ble veldig nysgjerrig på hvilke konsekvenser det fikk for samfunnet og mennene som ble igjen, sier Gjestvang.

– Mister trua innimellom

«Serien er klassisk løst med fint håndverk, og den forteller oss noe nytt: Om kvinnene som har dratt og mennene som er igjen. Selv om det er mange bilder, kjeder man seg ikke. Det er gledelig å se en dokumentar fra nettopp Færøyene». Slik lyder juryens begrunnelse.

- Jeg er kjempeglad. Det er veldig hyggelig å få anerkjennelse for et prosjekt jeg har jobbet med lenge, og som jeg har startet selv, sier Gjestvang.

Dette er på ingen måte første gangen Gjestvang har gått til topps i Årets bilde-utdelingen. Både 2006, 2010 og 2011 vant hun førsteprisen i dokumentar-klassen, og i 2013 vant hun hovedprisen med et portrett av Ylva Schwenke, som overlevde Utøya. Også i 2015 og 2016 klatret hun til topps, i henholdsvis sports- og portrettklassen.

LES OGSÅ: Gjestvang vant førstepris med portrett av Negin (15)

LES OGSÅ: Stakk av med både første- og tredjeplassen i Årets bilde

– Jeg har hatt noen utfordringer undervegs. Man mister litt trua innimellom, men så skjønner man at man er på rett spor når man får en sånn pris. Det er en bekreftelse på at man har gjort noe bra, sier Gjestvang.

– Selv om bildeserien er fra Færøyene er fenomenet relevant her i Norge også. Det er mange fylker og kommuner som opplever det samme.

LES OGSÅ: Tok gull i fotografenes olympiade i London


 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
Fikk til topps: Fotograf Andrea Gjestvang.
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke