19. aug
BURSDAG: De kan feire en programbursdag disse fire når det onsdag er tjue år siden første sending med «Kykelikokos»: Arild Halvorsen, Kjetil Aalerud, Jørn Kolsrud og Bjarte Ytre-Arne. Foto: Remi Laakso
 
Kykelikokos-bursdag
Superstjernene kom, hundrevis av barn var med, politikere stilte opp, kongen – og vi lærte oss søppelsortering. Tidenes beste barne-TV, «Kykelikokos» fra Hamar, har tjueårsbursdag.

Publisert: 09.feb.2016 13:01
Oppdatert: 09.feb.2016 13:07

To timers direktesending. Hver lørdag. I sju år. 223 programmer. Onsdag 10. februar er det på dagen tjue år siden «Kykelikokos» gikk på lufta for første gang. Det fortjener litt mimring. Og da samler vi gjengen: Jørn Kolsrud, eller rettere sagt «Bowler», Bjarte Ytre-Arne, den gangs daglige leder i Video Øst, teknisk sjef Kjetil Aalerud og produsent Arild Halvorsen.

– Dere gjør en jævlig viktig jobb, sa miljøvernminister Thorbjørn Berntsen.

Ny bekjent

En dag ringte telefonen på kontoret til Video Øst: «Hei karer, vi trenger hjelp. Får vi ikke til en returordning for kartong, så venter en avgift som spiser opp overskuddet i Tine.»

Navnet «Kykelikokos» ble til på notatblokka til Bjarte Ytre-Arne.

Lørdag 10. februar 1996 våknet unger land og strand rundt opp til NRKs nye barne-TV, sendt fra Hamar. Ganske snart ble vi kjent med en snåling i skjorte i skrikende farger, med bukseseler, med runde briller og rund hatt. «Bowler» het karen, og han hadde med ei jente til å hjelpe seg: Henriette (Steenstrup), i dag nasjonalt kjent skuespiller.

Mimrer

De var sentrale mediepersoner den gang, de er sentrale personer innen kommunikasjon i dag; Arild Halvorsen, Jørn Kolsrud, Bjarte Ytre-Arne og Kjetil Aalerud. De humrer, alle fire, når de tenker tilbake:

– Vi hentet Morten Harket på stasjonen i en varebil, ler de.

– Han ville ha autografen til «Bowler». Datteren hans hadde forlangt det, når han skulle være med på «Kykelikokos».

De sendte reportere til Slottet, og ministerne kom til Hamar for å være med på direktesending. Olje-. og energiminister Marit Arnstad krabbet rundt på alle fire i en haug av brev med innsendte svar for å trekke en vinner.

Og da statsministeren gikk av, og Dagsrevyen var på plass, så trakk han et brev fra ei lita jente opp fra en eske og leste høyt for det norske folk: – Kjære statsminister, det er viktig å ta vare på miljøet, det har vi lært på «Kykelikokos».

 
PARTY: Her er det fest for Kykelikokos-sending nummer hundre. Det ble til sammen 223 sendinger i løpet av sju år. Foto: Anne Kari Løberg
FARVEL: Her et glimt fra en av flere avskjeder med Bowler våren 2003.
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke