19. aug
REKORD: Da Akevisitten rundet ti år, feiret Gotmar Rustad med å spille forestillingen hver eneste dag i godt og vel et år. Nå har Gotmar kommet opp i 3.140 forestillinger totalt.FOTO: TROND LILLEBO
 
Laboranten jubilerer
Én gang slo lynet ned, en annen gang fikk en publikummer et illebefinnende. I nøyaktig 25 år har forestillingen En Akevisitt rullet og gått på Løiten Brænderi.

Publisert: 04.jun.2018 20:38
Oppdatert: 04.jun.2018 21:20

Enmannsforestillingen en Akevisitt av Odd Magnar Syversen er Norges mest spilte teaterforestilling, framført mer enn 6.100 ganger. Den aller første forestillingen i spritproduksjonslokalene på Løiten Brænderi ble spilt av Gotmar Rustad 5. juni 1993. Siden har det imponerende nok rullet og gått for Laboranten og resten av gjengen.

I alt har sju lokale skuespillere spilt forestillingen. Disse er Lars Erik Holter, Peter Kippersund, Anders Kippersund, Anders Brøntveit, Yngve Sørli og Tore Tollan, i tillegg til Gotmar Rustad selv.

SPILTE FOR SPURVEN

I dag er det de to sistnevnte som bytter på å underholde Brænderi-publikumet, og av dem er det bare Gotmar som har vært med helt fra starten. Faktisk har han alene spilt vandringsforestillingen hele 3.140 ganger.

– Hvor lenge har dere egentlig tenkt å holde på?

– Vi ble spurt om det samme da vi passerte fem år … Svaret er vel at vi holder på så lenge det er publikum, og det vil det nok være så lenge jeg lever, så det spørs om noen må ta det videre, sier Gotmar.

Dog skal det godt gjøres å finne noen med samme Akevisitt-engasjement som Gotmar selv: Da forestillingen rundet ti år, bestemte skuespilleren seg for å sette teaterrekord. Fra 5. juni 2003 til 18. juni året etter spilte han forestillingen hver bidige dag. Han er den eneste skuespilleren i verden som har framført den samme forestillingen hver dag i mer enn ett år.

– Det var publikum på de fleste, men sju av forestillingene spilte jeg for spurven …

EN GANG SLO LYNET NED

I løpet av et år spilles det 120–130 Akevisitt-forestillinger i Brænderiet, de fleste av dem for grupper. I sommer blir det åpne forestillinger hver fredag, lørdag og søndag hele juli og august.

– Du har spilt over 3.000 forestillinger. Hva har vært høydepunktene?

– En god forestilling er et høydepunkt i seg selv. Min egen dagsform spiller inn på hvordan forestillingen blir, i tillegg handler det mye om samspillet med publikum. Når det slår gnister mellom publikum og meg, er det ordentlig moro.

– Så er det jo noen enkeltepisoder jeg huser godt. En gang var det en som fikk et illebefinnende. En annen gang slo lynet ned, så det ble helt mørkt. Det meste som kan skje, har skjedd, sier Gotmar.

SLIK SKAL DET FEIRES

Jubileet skal selvfølgelig feires. 5. juni, på selve bursdagen, spilles to gratisforestillinger. Begge disse er allerede fullbooket. Etter forestillingen blir publikum servert kaffe og kake i restauranten.

Lørdag 9. juni går selve jubileumsfesten av stabelen for innbudte gjester. Venner, familie, akevittvenner og Arcus er blant dem som er invitert til forestilling og treretters middag denne dagen.

Gotmar Rustad skal spille alle de tre jubileumsforestillingene.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke