19. aug
Gammelt håndverk: Kursholder Jane Støen (t.v.) og Ragnhild Nyhus i Stange husflidslag innbyr til kurs i krøllhårssåler, laget av dusken på kurumpa.Foto: Geir Vestad
 
Lager krøllhårs-såler
Har du prøvd å lage dine egne såler av dusken på kurumpa? Nå har du sjansen.

Publisert: 06.feb.2018 06:34
Oppdatert: 06.feb.2018 06:52

Det er Stange Husflidslag som onsdag kveld starter kurs i å lage krøllhårssåler, spesielt beregnet på dem som vil ha noe ekstra varmt på beina.

– Selv har jeg brukt slike såler i 30 år, men jeg har ikke hørt om så mange andre som gjør det, sier Ragnhild Nyhus, som er studieleder i husflidslaget.

Lærer er Jane Støen, som tidligere har hatt lignende kurs i Nordre Ringsaker. Nå er det stangesokningene som har sjansen til å kunne holde seg ekstra varme på beina resten av vinteren.

30 rumper

– Vi fikk 30 kurumper fra Nortura, forteller Ragnhild Nyhus, som selv gikk på et lignende kurs for ørten år siden, som hun sier.

– Det skal være nok til seks deltakere, og til seks sålepar med 60 gram pr. såle.

Det er dusken ytterst på kurumpa som brukes. Først må den vaskes, og så tørkes lenge og godt, og kardes, og vikles på pinner.

– Vi tar rett og slett permanent på kurumpa, sier Ragnhild.

– Spesielt med krøllharssålene er at ikke et eneste hår ligger samme vegen, sier Jane Støen, som har med en plastpose full av fine lange dusker. Derfor blir sålene ganske luftige. Og det er lufta som holder på varmen.

– I gamle dager var det ofte at tømmerhoggere brukte dem, og fløtere også. Men de kan også være praktiske når en er på pilking, og trenger noe ekstra for å holde seg varm på beina. Eller på multeplukking.

må tenke nytt

Noe av grunnlaget for kurset er nødvendigheten av ikke bare å kaste, men også å tenke nytt, for å kunne bruke mest mulig av dyret.

– I dette tilfellet handler det også om å gi nytt liv til gamle teknikker, sier Jane Støen, som tidligere har demonstrert krøllhårsteknikken blant annet på Skogmuseet.

– Der lagde jeg 30- 40 par såler, og solgte alle. Ei svensk dame ble svært begeistret da hun så det, for hun visste hva det var. Men det er det ikke så mange som vet lenger.

– Sålene stikker forresten nesten ikke, forsikrer Ragnhild Nyhus.

– En må jo gå dem til, sier Jane Støen.

– Men når det er gjort, kjenner du det nesten ikke at du har dem på.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke