19. aug
NY FILM: Hamarsingen Stig Hjerkinn Haug er i gang med sitt nye prosjekt, en ny versjon av spillefilmen «Fjols til fjells» – som etter planen skal spilles inn i Trysil. Foto: Remi Laakso
 
Lager ny utgave av Fjols til Fjells
Arbeidet med en ny utgave av filmklassikeren Fjols til Fjells (1957) er i gang. Bak står Eikeland og Haug Studios med hamarsingen Stig Hjerkinn Haug (51).

Publisert: 06.des.2017 10:22
Oppdatert: 06.des.2017 10:49

Filmen skal skytes i Trysilfjellet og avtalen med Trysil kommune, Destinasjon Trysil, Skistar og Radisson Blu Hotell ble presentert i Trysil i dag.

Stig Hjerkinn Haug, kjent fra selskapet Stig og Stein, utallige foredrag, kjent for sine bøker om kreativitet – og etter hvert også kjent fra Eikeland og Haug Studios som investorer i en rekke norske filmer de siste årene.

Denne gang tar han et prosjekt fra eget kontor, bokstavelig talt fra egen vegg. Filmplakaten for femtitallsfilmen Fjols til Fjells, har hengt på veggen på Stig Hjerkinn Haugs kontor i mange år – og hvorfor ikke ta posteren ned, kikke litt nærmere på den – og lage en 2018/2019-utgave?

Med seg på laget har han allerede manusforfatter Birgitte Bratseth, som har navnet sitt på store produksjoner som Knerten, Mormor og de åtte ungene, Himmelblå og Side om side.

Dyrehage

– Tenk deg Trysilfjellet, i påsken, en skikkelig dyrehage, ikke sant?, humrer Stig Hjerkinn Haug.

– Påske i Trysil, liksom, tenk den bare hva som foregår. Med like mange svensker og dansker som nordmenn, og med russere og kinesere og …, ja, ikke sant …

Fjols til Fjells fra 1957 ble spilt inn på Gålå, med stjerner som Leif Juster, Willie Hoel og Unni Bernhoft, og komedien, utspilt rundt skranken til portier «Poppe» (Leif Juster), gikk så det dundret på norske kinoer. Ifølge en liste utarbeidet for VG av Nils Klevjer Aas (1950–2013) i Norsk Filmfond, ble Fjols til Fjells sett av 1,2 millioner mennesker på kino. Kun slått av Flåklypa Grand Prix (1975) (3,5 millioner, nedjustert av Klevjer Aas fra 5,5 millioner), Operasjon Løvsprett (1962) 1,6 millioner og Støv på hjernen (1959) 1,5 millioner. Filmen ble også vist mange ganger på NRK.

Leif Juster

Fra den gamle Fjols til Fjells huskes mest av alt jobben Leif Juster gjorde som portieren «Poppe», som viklet seg selv inn i de mest elleville situasjoner, men også Unni Bernhoft gjorde en god jobb som pikkoloen «Rudolf» og Willie Hoel som «Dr. Grå» kom med en av norsk films store kommentarer: «Hvilket spill av tid og krefter …»

Nå vil Stig Hjerkinn Haug og Eikeland og Haug Studios ta oss tilbake til påskefjellet på kino. Allerede er mange av karakterene limt opp på veggen på kontoret til Stig Hjerkinn Haug; her er «Poppe», denne gang på Radisson Blu Hotel, her er to brødre som sammen disponerer en sekstitalls arvehytte, rikmannsgjengen som jakter høydemeter i bakken, ungdomsgjengen, det lokale afterskibandet, den lokale bonden «Arnstein», den svenske skitreneren og kjæresten hans, kommunelegen – og mange, mange, mange flere.

Men hvem skal han ha til å spille alle disse karakterer?

– Det blir litt av en jobb, her er det mange tydelige karakterer, men det kommer, i øyeblikket har vi ikke engang regissør på plass, sier Stig Hjerkinn Haug, som helt tydelig gleder seg til maratonjobben som venter på ham.

– Vi snakker om et multiplot, som i eksempelvis den engelske komedien Love Actually, forklarer han.

Planen er å spille inn filmen vinteren 2018/2019 – med premiere i 2020.

Regissør for – 57-utgaven var Norges første kvinnelige regissør Edith Carlmar, produsent var mannen hennes, Otto Carlmar, som også skrev manus.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke