21. aug
NY BOK: Widar Aspeli fra Hamar har nå utgitt boka «Fikse den greia» – ei verktøykasse for hverdagsspråket.
 
Lager verktøykasse for hverdagsspråket
20 års virksomhet med forfatterbesøk og skrivekurs i skolen ligger bak boka «Fikse den greia», som Widar Aspeli nå utgir.

Publisert: 14.nov.2016 20:14
Oppdatert: 14.nov.2016 20:17

Har vi ordene til å formidle det vi faktisk kan? Det er et av spørsmålene Widar Aspeli stiller i boka.

– Tenk deg at du skal fortelle noe, men et av de viktigste ordene glipper, sier han. – Du vet hva det er, men ordet er borte. Da er det ikke langt til å kalle det «den greia» eller «den derre tingen».

– Med vel tjue års erfaring med forfatterbesøk i skolen, opplever jeg en økende avstand mellom det elever faktisk kan, og evnen deres til å sette ord på kunnskapen, sier han.

Reparerer språket

Med boka «Fikse den greia» presenterer han et kurs for å reparere språket med nære ord og enkle midler.

– Dette er mitt bidrag til ei verktøykasse for hverdagsspråket, for å få det til å virke igjen. Og jeg er overbevist om at veien dit er å sirkle inn og bruke kunnskapen de unge faktisk har, sier han.

Men han påpeker også at den nye boka ikke er tenkt som forfatteropplæring.

– Prosjektet er ikke å få ungdom til å bli forfattere, men få dem til å bli gode brukere av ord i hverdagen. Så er jo det langsiktige målet at flere skal lese bra litteratur.

Verdensrekord

En av øvelsene han benytter på skolebesøkene, er «verbing». Utgangspunktet er setningen «Per løper over vegen». Oppgaven for elevene er å finne andre verb enn «løper» for å beskrive bevegelsen.

De fleste klassene greier å komme fram til 20–30 ord, sier han. Mens klasser som har samlet ord i lengre tid, har nådd atskillig flere. Verdensrekorden har ei klasse på Greveløkka med 322 verb. Ei klasse på Hoberg har 297 verb.

– Noe av det interessante er at barneskole-elever ofte finner flere ord enn elever i ungdomsskolen, forteller han. – For bruker du ikke ordene, forsvinner de.

«LES MEG»

Widar Aspeli er i høst også aktuell som bidragsyter til boka «Les meg – Håndbok i litteraturformidling». Her skriver han om erfaringer fra formidling av egne båker, og om arbeidet med å formidle andre forfattere.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke