19. aug
Geir Brohjem: Jobber med utstilling til Ingeborg-dagene og bruker et rom i Refling Hagens hus «Fredheim», som atelier. 48-åringen er selv fra Stange og liker landskapet på Tangen.
 
Landskapsmalerier fra Ingeborgs perspektiver
Geir Brohjem tilbringer for tiden dagene på Fredheim, der han maler og forsøker å se fra Ingeborgs perspektiv. I Februar stilles verkene ut på Ingeborg-dagene.

Publisert: 17.des.2018 22:06
Oppdatert: 17.des.2018 22:16

I et gammelt trehus på den lange sletta før Tangen sentrum, sitter en skjeggete kunstner og veksler blikk mellom et lite lerret og landskapet utenfor.

Fra Ingeborgs perspektiv

Geir Brohjem har blitt skjenket muligheten til å male fra Ingeborg Refling Hagens perspektiv, i forbindelse med Ingeborg-dagene den 1. og 2. februar. Kulturhelga på Tangen arrangeres av Foreningen Ingeborg Refling Hagen kulturhus – Fredheim, og det er i forfatterens hjem – kultursenteret og Suttungbevegelsens fødselssted – at Brohjem nå maler en utstilling til Ingeborg-dagene.

Naturen som symbol

Brohjem er født i Stange i 1970, bor i Hamar – og har levd som kunstmaler siden studietiden.

Han virker som en rolig og tankefull, pratsom type, der han sitter på en krakk med raggsokkene godt plantet i bakken, og byr HA på firkløversjokolade.

– Man skal ikke pirke for mye i Ingeborg Refling Hagens forfatterskap, før man skjønner at det er en voldsom kraft og et engasjement der. Hun er utrolig god med naturskildringer. Hun bruker de som symboler, og presenterer leier og stemninger i mennesket gjennom de, sier Geir Brohjem over en kaffekopp.

– Jeg prøver å vinkle maleriene til den plassen her. Til det lokale landskapet. I respekt for hennes forfatterskap prøver jeg å relatere maleriene til tekstene, og ane tankegodset som har svevd rundt i huset her, fortsetter Brohjem.

Fredheim er stemningsfylt og kreativt. Fylt til randen av bøker og malerier. Vegger og dører er illustrert med ord og farger – huset bærer mange uttrykk og ideer.

– Det er spennende å sitte her musestille på kvelden og tenke på takhøyden, da det var fullt av folk her. Energien ligger fortsatt i lufta. Det er inspirerende å være her, sier maleren.

Postkort fra Fredheim

– Jeg tenkte at jeg skulle male postkort fra Fredheim, for å fortelle historiene herfra.

På atelieret ligger det små lerreter med Tangen-landskap rundt omkring til tørk.

– Jeg har tidspress. Det gir nerve og kraft til ideen jeg jobber med, bare tenk hvilken intensitet som har vært her, sier Geir Brohjem.

- Jeg har gått og kjørt litt rundt, både i sentrum og oppover grusveier. Det er mye identitet i jordlappene og vika. Snart skal jeg utforske videre over brua, men det er Fredheim som er verdens midtpunkt akkurat nå.

– Hva er det du ønsker å oppnå med maleriene?

– Jeg leter etter fordypelsen i Refling Hagens forfatterskap, referansene i tid og rom, samt måter å beskrive dette lokale landskapet på både som symbol og åsted, konkluderer Geir Brohjem, før han plukker opp penselen.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke