25. aug
bessfardagen: Geirr Lystrup vil ha første desember som Den internasjonale bessfardagen. -En gavefri dag for samvær mellom generasjonene, der bestefar kan komme fram med det han kan, sier Lystrup, som sjøl kommer fram med det han kan; synge og fortelle, på verdens første internasjonale bestefarsdag i Brumunddal tirsdag.
 
Lanserer bæssfardagen
Første desember bør bli den internasjonale bæssfardagen. Bestefar Geirr Lystrup leder an.

Publisert: 26.nov.2015 12:28
Oppdatert: 26.nov.2015 12:37

– Vi trenger en dag for samvær mellom generasjonene, sier dikteren fra Brumunddal, og lanserer herved ideen om en internasjonal bestefarsfeiring første dagen i julemåneden.

uten gaver

– Dagen skal være gjensidig og uten materielle gaver. Det beste vi kan gi hverandre er samværet og det å gjøre noe sammen. Og ikke minst; bringe fram i dagen noe av det bessfar kan, og som både han og de andre nesten har glømt. I den tidlige barndom er det bestemødrene som står barnebarna nærmest, mens bestefar står ved høvelbenken og kikker på den forlenga navlestrengen mellom bestemor og barnebarn. Men når barna blir større er det bestefars tur.

vekk fra laptopen

– Hva skal dagen fylles med?

– Bestefar kan ta fram tollekniven og spikke en artig figur av en pinne, dra krakken bortåt bordet og tegne med blyant, det er jo snart en glemt kunst, og det fins mye å gjøre utendørs også. Og så skader det jo ikke at vi på denne måten drar barna løs fra laptopen ei stund og inn i sosialt samvær.

– Men har vi ikke nok med farsdag og morsdag?

– Jeg slår til lyd for en internasjonal dag for bestefedrene også. Ikke til glede for handelsstanden, slett ikke. Denne ideen kommer ikke fra dem, men fra mitt lille folkedjup, sier Lystrup.

Starter i Dala

– Hvordan skal lanseringsframstøtet foregå?

– Jeg starter med den første internasjonale barnedagen 1. desember på Bakeriet i Brumunddal. Der inviteres bestefedre og barnebarn til ei hyggestund med sang og biteti, mens bestemor handler. Ikke for det, hun er også velkommen, men dette er bestefars dag med onga.

og går på nett

For å få ideen ut i verden vil Lystrup bruke nettet.

– Vi må nok på Facebook, og bessfargram, og opprette ei egen bessfarside. Men slikt har jeg ikke peiling på, så til det må jeg nok ha hjelp av ei bæssmor eller flere. Hun jeg har i huset er veldig aktiv som bestemor, men hun kan heller ikke dette.

– Men 1. desember? Har vi ikke nok å gjøre?

– Min tanke er at det er tidlig i julestria, før bakstetrauet, vaskebøtta og handlinga, som gjør bestemødre så tussete resten av tida fram til jul, sier Geirr Lystrup. Som rent tilfeldigvis, naturligvis, skal lansere sin ferskeste bæssfarbok på verdens første internasjonale bæssfardag 1. desember 2015.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke