19. aug
Teatersjefen: Janne Langaas vil fortsatt spille både for de mange og de få.
 
Lar seg ikke friste til å satse mer kommersielt
Teater Innlandet får stadig mindre statlige penger å rutte med, men lar seg ikke friste til å satse mer kommersielt av den grunn.

Publisert: 27.mar.2017 17:33
Oppdatert: 27.mar.2017 18:34

Teater Innlandet har vært nødt til å avlyse en planlagt turné med forestillingen «Babytriller» for å spare penger, ifølge gårsdagens HA. For selv om teateret gikk med 130.000 kroner i overskudd i 2016, lever teateret med stadig strammere økonomiske rammer.

Det henger framfor alt sammen med at bevilgningene fra Kulturdepartementet øker atskillig mindre enn pris- og lønnsveksten, forklarer Janne Langaas.

– Vi får i år 24,1 millioner kroner fra staten. Det er en liten vekst fra 2016, men den følger ikke lønns- og prisveksten. Hvis bevilgningen i 2018 følger den samme utviklingen, vil vi få 24,5 million neste år. Men de 400.000 ekstra vi får, er på ingen måte nok til å dekke økningene i lønninger, husleie, transport og overnatting. For alt øker, men bevilgningene følger ikke opp.

Publikum taper

Resultatet er stadig mindre penger å spille teater for.

– De faste utgiftene ligger jo der. Så vi må regulere hva vi har å produsere og turnere for, sier Janne Langaas.

– Det går blant annet ut over arbeidsplassene til frilansere, som vi har mange av, men som vi må skjære ned på. I neste omgang går det ut over publikum, som risikerer å få et dårligere tilbud.

ikke mer kommersielt

Dermed reiser spørsmålet seg om Teater Innlandet nå må satse mer kommersielt, for å trekke et større publikum til forestillingene. I dag har teateret årlige billettinntekter på snaut tre millioner kroner.

Men Janne Langaas understreker at det ikke vil skje en dreining mot et mer kommersielt teaterprogram.

– Vi vil fortsette å satse på en blanding av oppsettinger som åpner dørene for mange, og de smalere satsingene. For hvis ikke vi har rom for det smale, er det kanskje ingen som gjør det.

– Hvis Teater Innlandet skulle bli en kommersiell aktør og satse på rene publikumsfriere, da kan vi like godt sende folk til noen av de kommersielle scenene i Oslo, sier Janne Langaas.

– Så vi skal fortsette å si ja takk, begge deler. For vi har som oppgave å spille for alle. Og det inkluderer å spille for de få.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke