24. aug
GRENSEGANGER: - Er du overmorsom, blir det bare kopete. Det er bedre med én låt for lite enn én for mye, sier Eldar Vågan. Våryre Gufrid (Bjørn Kleiven) gleder seg til å dele scenen med sin store kjærlighet.FOTO: HANNE MAREN TORPEN HOKSTAD
 
Latterduo til Løten
Gufrid (Bjørn Kleiven) gleder seg til å innta scenen i Løten kino. I tillegg til at Løten er som en metropol for odelsjomfruen fra Kvakne, skal hun dele scenen med Eldar Vågan, sin store kjærlighet.

Publisert: 18.mar.2011 07:06
Oppdatert: -

Gufrid (Bjørn Kleiven) gleder seg til å innta scenen i Løten kino. I tillegg til at Løten er som en metropol for odelsjomfruen fra Kvakne, skal hun dele scenen med Eldar Vågan, sin store kjærlighet.
Den vesle bygda Kvakne ligger fint til for dem som bor der, men er uframkommelig for alle andre. Kanskje er det derfor ingen noensinne har vært der. Isteden tar odelsjomfrua Gufrid Stussligstuggun, bunadsgutten Bendikk og bruktbilhandler Syversen seg en tur ned til sivilisasjonen innimellom, for å treffe folk, og fortelle om hvordan de har det der oppe i skråningen. For alle kan på ett eller annet vis klare å relatere seg til hjemstedet deres.

Kvakne er Bjørn Kleivens fantasibygd. Det er han som gir alle figurene derfra liv, og sammen med Eldar Vågan, skal Gufrid, Bendikk og de andre kvaknesokningene på miniturné til Elverum, Alvdal og Løten. Verre 'hell' værst heter forestillingen.
Eldar er seg selv, med gitaren rundt halsen, og lettfattelige sangtekster. Bjørn Kleiven spiller en aktiv rolle på den musikalske sidelinjen, med monologer, og som musikalsk duettpartner.
Spesielt stort er det for Gufrid, den barmfagre, bunadskledde odelsjomfrua. Løten er som et metropol for henne. I tillegg har hun et godt øye til Eldar. Riktignok er Eldar noe avvisende til budeia, med skisko på føttene og leppestift omtrent oppi nesen, men Gufrid elger seg innpå etter beste evne, men uten videre hell. Hun er prevensjon god nok i seg selv.
Fra spøk til alvor: Eldar Vågan og Bjørn Kleiven er blitt fast inventar under Rakfiskfestivalen på Fagernes. Forestillingen Verre 'hell' værst spilte for to fulle saler på Maihaugen i fjor. De har skrevet og produsert selv, og har med seg Tor Welo til å traktere tangentene. Welo har spilt med Vazelina i over 20 år.
Det er snill humor publikum vil få servert.
- Vi driter aldri ut noen. Vi hører standupkomikere som driter ut Rune Rudberg i første setning. Vi skal på turné blant annet til Alvdal. Det som har skjedd der skal aldri nevnes med et ord av oss, sier Eldar Vågan.
Derimot skal de presentere humor folk kan kjenne seg igjen i. I Løten kino skal de spille to forestillinger, og de er storfornøyde med kinoen som spillested.
- Det er rart når en kulturskole i en kommune omtrent ikke kan få fem øre, mens et nytt kulturhus får scenegolv til fem millioner. Sånn i tilfelle et omreisende ballettkompani skulle komme innom en gang i året. Løten kino er en enestående bygning, et kjempefint sted å spille, sier Eldar Vågan.
Duoen har smurt lattermuskler i kinoen én gang tidligere.
- Folk gliste! For min del var det artig å komme til sånn en stor plass som Løten, forteller bunadskledde Gufrid.
Noen ganger har hun fått litt pepper for bunadsbruken sin, av publikummer som har ment bruken av nasjonalplagget har vært usømmelig. I Lillestrøm kom en eldre dame bort til Bjørn Kleiven, mannen som skjuler seg bak Rondastakken, for å si sin pauli mening.
- Hun hadde nok fått i seg en halvliter eggelikør. I alle fall ville hun ha meg langt, langt vekk, men i gamle dager var bunad et arbeidsplagg, sier Kleiven.
Se video på www.h-a.no!
 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke