19. aug
 
Toneheims hyllest til friheten, de unge og musikken
Toneheim befester sin posisjon som en av Norges fremste yngleplasser for musikktalenter. Fredagens konsert ble en hyllest til friheten, ungdommen og ikke minst – musikken.

Publisert: 12.mai.2017 22:59
Oppdatert: 12.mai.2017 23:07

Som konferansierene sa; det verste med å gå på Toneheim er å slutte på Toneheim. Og vi tror dem. Det beste med Toneheim, må til gjengjeld være mye.

I år har de blant annet satt opp Ketil Bjørnstads verk om Kristiania-bohemen: «Leve Patagonia». Komponisten var selv i salen.

– Jeg har veldig respekt for hva Toneheim står for, sier Bjørnstad, som har lånt ut verket sitt fritt til skolen. Han hadde enda ikke sett mer enn første del, hvor det ble fremført annen musikk.

– Jeg slapper helt av, jeg, smiler komponisten.

– Man ser jo allerede i første del at nivået er skyhøyt.

ingen grunn til bekymring

De fleste i den smekkfulle salen vil nok være enig. Det er rett og slett en overflod av talent på scenen, og kvalitet i alle ledd. Elevene mener at lærerne skal ha stor del av æren for foredlingen, som sangelev Trym Sivesindtajet:

– Lærerne er flinke til å prioritere oss, og de lærer å kjenne potensialet til hver enkelt elev. Det er ikke støtt du vil gjøre det som er best for deg, ler Trym fra Lena.

ambisiøst

Å sette opp et verk som «Leve Patagonia» er ambisiøst, men det burde ikke overraske noen at lista er lagt høyt. Det er avansert musikk hele kvelden, fra jazz, folkemusikk og klassisk, og alle aktørene imponerer. Litt teater har de også kostet på seg, men det er i musikk og sang at Toneheim viser særklasse. Likevel er det godt å se at elevene har både humor og humør, og noe på hjertet. Når de iscenesetter bohemliv i Kristiania på 1880-tallet, virker det slett ikke påtatt.

Ketil Bjørnstad er glad for valget.

– Enhver komponist ønsker jo at musikken skal leve videre, og det er ekstra rørende at det tas opp igjen av en ny generasjon. Jeg håper de er like respektløse med den som bohemene var.

Nåja. Respektløse er kanskje ikke et ord som beskriver Toneheim-elevene helt. Og det var nok også en vemodig kveld for dem som snart skal dra hver til sitt. For oss i salen, derimot, var det en ren nytelse.

 
Kommentarfeltet er stengt mellom
22:00 og 08:00
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke