22. aug
UTGIR BOK: Håvard Lillebos «Gløtt og glepptak i dalstroka østafor» er illustrert av Oddmund Mikkelsen.
 
Letter på sløret
Da Gjermund Eggen tok tre ganger gull under ski-VM i 1966, var det unntakstilstand i Engerdal. Det var det største som hadde skjedd noensinne, og er det visst ennå.

Publisert: 07.aug.2017 11:43
Oppdatert: 07.aug.2017 11:45

En av dem som opplevde det, var Håvard Lillebo, 13 år da det skjedde. Fortsatt husker han den magiske stemningen i gymsalen på skolen i Engerdalsetra der unger og lærere var samlet for å se bilder av et snøtungt tre, kommentert av Jarle Høysæter. Og brått var Gjermund nesten i bildet.

Det var stadig tre år til Neal Armstrong skulle vandre på månen. I Engerdal mente de fortsatt at det ikke var noe som oversteg Gjermunds prestasjon tre år tidligere.

Om livet og døden

Så hvordan artet livet seg i Gjermunds rike, sett fra et leilendingsbruk ved Vurrusjøen tett på svenskegrensa på Lillebo i Engerdal? Nå letter Håvard Lillebo på sløret og forteller om det i boka «Gløtt og glepptak i dalstroka østafor». Det er blitt ei historie om et stykke bygdenorsk barndom, oppvekst og ungdomstid, med fire generasjoner under samme tak. Oldefaren døde bortimot 97 år gammel i februar 1962, «under øredøvende jubel og applaus», som Lillebo skriver. For mens oldefaren gikk ut av tiden i andre etasje, gikk Knut Kupper’n Johannessen til seier på 10.000 meter under EM på skøyter på Bislett. Og på Lillebo hadde de alt fjernsyn.

inspirert av Aukrust

– Formen er nok veldig inspirert av Kjell Aukrust, sier Håvard Lillebo. Eller det kan oppfattes som et stykke finsk-inspirert sosialrealisme, silt gjennom humor.

– Egentlig er det en dokumentar, sier han.- Idag tror folk knapt at det er sant. Men jeg kunne ha smurt på atskillig tjukkere enn jeg har gjort. Og skulle noen ane en likhet med nålevende personer, er det ingen tilfeldighet.

Selv fikk forresten Håvard jobb som journalistlærling i Nationen takket være Gjermunds bragder. For da han ble innkalt til jobbintervju hos sjefredaktør Dagfinn Vårvik, kom han til å nevne at han var fra Engerdal, og det kom fram at han kjente Gjermund Eggen. Etter at de hadde pratet vel og lenge om langrenn, fikk han spørsmål om han kunne begynne i avisa på mandag. Og det kunne han.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke