21. aug
Stor-stina: Ida Løken Valkeapää er eneste skuespiller på scenen, her i rollen som impresarioen Wolfenstein, som turnerte med Långa Lappflickan rundt i Europa.
 
Lever på utstilling
Hva slags forbindelse er det mellom en samisk kjempekvinne som opptrådte på sirkus og utstillinger rundt 1850, og ungdoms bruk av sosiale medier i dag?

Publisert: 03.feb.2019 14:47
Oppdatert: 03.feb.2019 15:00

Om det finnes en linje, kan den spores i teaterforestillingen «Stor-Stina», som torsdag spilles på Teater Innlandet Scene. Det er et gjestespill fra Sydsamisk Teater, som på våre trakter spilles bare denne ene gangen, og som presenteres som en forestilling for både ungdom og voksne. Det er en forestilling som har turnert i videregående skoler og ungdomsskoler i Nordland, og som nå gjør en hedmarksvisitt.

– Jeg tror at den treffer ungdom så vel som voksne, sier regissøren Mette Brantzeg. De siste fire årene har hun vært bosatt i Gaupen, og tidligere i Løten. Hun har også arbeidet med flere teaterforestillinger i Hedmark. Men hun har også jobbet mye med samisk teater.

På utstilling

– Men selv om den handler om en samisk kvinne på 1850-tallet, er det likevel en forestilling med aktualitet for dagens mennesker og ikke minst dagens ungdom, mener Mette Brantzeg.

– Det slo oss at dette er noe som ungdom vil kunne kjenne igjen, sier hun.

– Den handler ikke minst om å være på utstilling, og bli utsatt for andres blikk hele tida, slik man blir på sosiale medier i dag, sier hun.

– Stor-Stina ble sendt rundt på gater torg, tivoli, og var til og med på Verdensutstillingen i London.

– I tillegg fortelles det om de «rasehygieniske» holdninger som verserte på 1800-tallet om blant annet samer.

Sann historie

Manus er bygget rundt en ballade om Stor-Stina, med artistnavnet Långa Lappflickan.

«Som alle gode fortellinger er historien om Christina Chatarina Larsson (1819–1855) fra Malå helt sann», heter det i Teater Innlandets presentasjon.

«Hun levde i en tid da det eksotiske og abnorme vekte stor oppmerksomhet ute i Europa. På markeder og på sirkus betalte man for å oppleve vanskapte mennesker og fremmede folkeslag.»

Christina Chatarina var en særdeles uvanlig jente som levde et uvanlig liv, heter det her. Forestillingen er sterkt inspirert av den svenske forfatteren Åke Lundgrens bok med samme navn.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke