25. aug
 
8 av 890 kunstner-stipend til Hedmark
Årets kunstnerstipender er fordelt. Av de 890 kunstnerne som har fått støtte, er bare åtte bosatt i Hedmark. En av dem er Levi Henriksen.

Publisert: 28.mar.2017 20:56
Oppdatert: 28.mar.2017 21:14

Over 7.000 søknader har blitt behandlet, før de 890 mottakerne ble valgt ut. Av disse er et klart flertall bosatt i Oslo. Hedmark er et av fylkene med færrest bosatte stipendmottakere.

Til gjengjeld er det en rekke stipendmottakere – forfattere, musikere, billedkunstnere og teaterfolk – som opprinnelig er fra Hedmark, men som har etablert seg i hovedstaden. Så spørsmålet er om en må til Oslo for å være med der det går for seg, og der penga deles ut? Eller er det like store muligheter i Hedmark?

– Jeg liker å være i Oslo, og jeg liker å dra der ifra, sier Levi Henriksen. – Men å bo der kommer ikke på tale.

Forfatteren og musikeren Levi Henriksen er en hjemmekjær mann. Tre måneders siviltjeneste er den lengste perioden han har bodd utenfor Kongsvinger. Og han har ikke planer om å flytte noe annet sted, selv om mange av hans kolleger velger annerledes.

han som ble

– Selv har jeg aldri tenkt tanken om å flytte til Oslo, sier Levi Henriksen, som har fått 51.000 kroner i kategorien «diversestipend».

– Om den siste plata mi var det en kritiker som sa at den inneholdt sanger om dem som dro av han som ble igjen. Det er noe i det.

– Jeg og Kongsvinger er vekselvis verdens beste venner og uvenner, sier han.

– Jeg har alltid lengtet ut. Men her finner jeg også ro til å skrive, kona mi jobber her og ungene går på skolen. Hadde jeg bodd i Oslo, tror jeg at jeg hadde snakket veldig mye om å skrive, men kanskje ikke skrevet så mye.

– Lars Mytting, som er min beste venn i forfattermiljøet, bor heller ikke i Oslo. Men vi pleier å ha morgenmøter på telefon. Da kan vi klage til hverandre og inspirere hverandre alt vi vil.

Han som kom

Sangeren Kim André Rysstad har gått motsatt veg. For snart fire år siden bosatte han seg på Hedmarken. I årets stipendutdelingen fikk han 25.000 kroner på en søknad om lydutstyr.

– Vi flyttet hit fordi kjæresten min er fra Hamar, forteller han.

– Jeg hadde ikke lyst til å bo i Oslo. Så nå bor vi på Jessnes. Og det er ikke noe problem å være aktiv herfra. Dette er beste plassen jeg kan bo på.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke