19. aug
Valborgs Gulrøtter: Valborg Alhaug overtok gården på Stange vestbygd i 2008, og har siden da hatt stor suksess med regnubuegulrøttene. Foto: Henning Holter Christensen
 
Lokale matprodusenter på Hedmarken
Det er kort vei til maten på flatbygdene. Her er 22 av distriktets mange småskalaprodusenter av mat og drikke.

0
Publisert: 18.jan.2016 06:47
Oppdatert: 18.jan.2016 06:46

STANGE

Alm ØstreDriftsform: StiftelseDaglig leder: Pierre Adrien SachotOpprettet: 2009Adresse: Almsgutua 59, 2335 StangeProdukter: Alm Østre produserer økologisk og biodynamiske produkter. De selger honning, egg og mel i tillegg til grønnsaker. Distribusjon: Gårdsbutikk, abonnementsordninger og Bondens Marked.

Fokhol gårdDriftsform: StiftelseDaglig leder: Morten IngvaldsenOpprettet: 1990Adresse: Fokholgutua 216, StangeProdukter: Økologiske grønnsaker, poteter, korn, melk og kjøtt (biodynamisk drift; Debio- og Demeter-godkjent)Distribusjon: Poteter og grønnsaker selges direkte fra gården. Grønnsaker selges også til diverse abonnementsordninger. Melken selges gjennom meierisamvirket TINE som økomelk. Dyra slaktes, foredles og selges av T. Brovold Kjøttforretning i Stange og gjennom Nortura.

Trygve Brovold ASDrifstform: ASDaglig leder: Jorunn BrovoldOpprettet: Har slaktet og foredlet lokale råvarer i 60 år.Adresse: Storgata 23, StangeProdukter: Økologiske kjøtt- og pølsevarer som stek, biff og suppekjøtt fra storfe, kjøtt- og karbonadedeig, karbonadekaker, medisterdeig og kaker, spekepølse, spekematanretninger. Fører også viltprodukter i flere varianter.

Distribusjon: Utsalg. Produktene finnes også økobutikker og lokalmatbutikker.

Valgborgs GulrøtterDriftsform: Hegsvoldgulrot AS Daglig leder: Valborg AlhaugOpprettet: Valborg Alhaug tok over gården og driften i 2008.Adresse: Hegsvold gård, OttestadProdukter: Valborg Alhaug er 3. generasjons driver på gården Hegsvold i Stange. Gården har et eget pakkeri hvor det gjennom året pakkes ca 150 tonn regnbuegulrot. I dag dyrkes det gulrot på cirka 180 dekar. I tillegg har gården økologisk gulrot på innleid areal på ca. 230 dekar.Distribusjon: Vanlig oransje leveres og pakkes i BAMA systemet og er å finne i Norgesgruppens og Remas butikker. Regnbuegulrøtteme finnes i bestillingsutvalget hos Spar, Meny, Rema 1000, Knutstad og Holenm.m.

HAMAR

Kjevla BakeriDrifstform: ENKDaglig leder: Marit SendstadOpprettet: 2005Adresse: Åmålsrudveien 16, HamarProdukter: Kjevla Bakeri produserer tradisjonsbakst fra Hedmarken, med klassikere som potetlefser, lomper og tjukklefse. Lager også Mjøskrem. Lefsene selges nybakte eller ferdig sjokkfryste.Distribusjon: Bakeriutsalg, Bondens Marked og messer. Selges også i Jessheim og Eidsvoll.

GINGDriftsform: ASDaglig leder: Antoinette BottiOpprettet: 2012Adresse:Torggata 43, HamarProdukter: Produserer og leverer drikken Ging, basert på ingefær og andre råvarer. Støtter sosialt entreprenørskap med kvinnelige ingefærdyrkere på Elfenbenskysten.Distribusjon: Meny, Deli De Luca, samt en rekke lokale matbutikker og restauranter.

Norsk HoppemelkDriftsform: ENKDaglig leder: Mette JohnsonOpprettet: 1995Adresse: Øståsveien 412, VangProdukter: Produksjonen foregår på småbruket Nordsvea i Vangsåsen. Norsk Hoppemelk selger hoppemelk frysetørket og i tablettform. Hestene som brukes i melkeproduksjon tilhører hovedsakelig rasene Haflinger, Islandshest og Fjording. Distribusjon: Nettbutikk og gårdsbutikk

Linnea Finnskogen Driftsform: ASDaglig leder: Liv Helene BekkeliOpprettet: 2006Adresse: Furubergveien 158 Produkter: Produserer sirupstyper som blåbærsirup, villbringebær, tyttebærsirup med konjakk, granskuddsirup med Løitens Sommerakevitt, rognebærsirup med vanilje, tyttebærsirup med stjerneanis og solonge(sirup av løvetannblomster)

Distribusjon: Utvalgte MENY-butikker i Hedmark, nettbutikk, Bondens Marked m.m.

LØTEN

Løiten HjorteoppdrettDrifstform: ASDaglig leder: Ragnhild KrogstieOpprettet: I 2004 begynte Ragnhild Krogstie og Jan Steinar Marken med hjorteoppdrett på Brendholen gård i Løten. På cirka 250 mål inngjerdet tomt har de over 200 hjort.Adresse: Heimdalsvegen 200, LøtenProdukter: Ferdigstekte hjortekarbonader, speket hjortekjøtt, rundbiff, flatbiff, mørbrad-biff, ytrefilet, indrefilet m.m. Distribusjon: Trygve Brovold, Bondens Marked m.m.

NosimDriftsform: ENKDaglig leder: Henny KildahlOpprettet: 2015Adresse: Trettebergstugutua 80, LøtenProdukter: På gården Karterud i Løten har Kjell Ingar Olsen og Henny Kildahl etablert et bakeri for tradisjonsbakst og kursvirksomhet. Her bakes flatbrød i ulike sorter under merkevaren «Nosim». Distribusjon: Knutstad & Holen, Joker Brenneriroa, Trygve Brovold m.m.

Bakken Øvre GårdsmatDriftsform: ANS Daglig leder: Ole Martin Kildahl og Anita Stolp KildahlOpprettet: 2000Adresse: Østre Skogbygdv. 601, LøtenProduserer: Bakken Øvre Gårdsmat er en familiebedrift som produserer karbonader, pultots, is,spekeskinke (røkt og urøkt), koteletter. skinkestek, ribbe, innmatpølse, medisterpølse, sylte, okserull, lammerull, indrefilet, m.m Distribusjon: Gjennom sin egen cateringvirksomhet, Bondens Marked, Knutstad og Holen m.m

Ommang SøndreDaglig leder: Bente Pünther og Gertjan de SnajerDriftsform: ENKOpprettet: 1995Adresse: Løkjavegen 71, Ådalsbruk. Produkter: Hvit geitost, gaudaoster, brunost og surost, prim, kjekjøtt, storfekjøtt, egg, honning, mel og grønnsaker m.m.

Distribusjon: Hovedsakelig gjennom andelslandbruk, samt Bondens Marked.

Sverre Prytz HonningDriftsform: PrivatDaglig leder: Sverre PrytzOpprettet: UkjentAdresse: Lyngvn. 3, Løten.Produkter: HonningDistribusjon: Direktebestilling

Sveahjort

Se artikkel forrige side.

RINGSAKER

MjøskalkunDriftsform: ASDaglig leder: Hanne GuåkerOpprettet: 2012Adresse: Nesvegen 753, StavsjøProdukter: Ole Simen Baldishol, Tolle Hoel Slotnæs og Hanne Guåker leverer kalkunkjøtt til Mjøskalkun AS. Der produseres det rød og svart spekepølse, burgere og røkt kalkun samt sesongprodukter som julepølse, kalkunklubber og kalkunsylte. Distribusjon: Blan annet Joker Tingnes, Joker Brenneriroa, Meny Maxi - Hamar, Eurospar Mølla - Brumunddal, Bondens Marked m.m. Produktene serveres også på en rekke av Mjøsgårdene.

Helgøya BieDriftsform: ENKDaglig leder: Lise Kristin Godager HansenOpprettet: 2006Adresse: Helgøyaveien 195, NesProdukter: Sommerhonning, lynghonning og solbarhonning. Leppepomade med bivoks og støpte bivoks-lys.Distribusjon: Direktebestilling, Bondens marked og gårdsbutikken ved Aske gård (Braastads Epler).

Kvarstad GårdDriftsform: ENKDaglig leder: Hans FrognerOpprettet: UkjentAdresse: Rørsvegen 238, RingsakerProdukter: Håndlaget konfektsjokolade. I gårdsbutikken selges også kjøttvarer fra gårdens frilandsgris, tynnbrød, syltetøy og poteter, samt grønnsaker, juice, saft og egg fra gården og nabogårdene. Distribusjon: Gårdsbutikk. Konfektsjokoladen selges også på Kafe Gravdahl på Hamar, Infoteket på Tingnes, samt enketle andre butikker i Fredrikstad, Bodø og Geilo.

Braastads EplerDriftsform: ENKDaglig leder: Knut Aksel BraastadOpprettet: 1995Adresse: Aske gård, Retterstadvegen 265, StavsjøProdukter: Er mest kjent for eplemost (flasker og bag-in-box). Selger også plommer, poteter, sorbeis, solbærsaft, mel, solbærsaft og honning. Distribusjon: Blant annet gårdsbutikk, ellers butikker og serveringssteder i nærområdet.

Monssveen GaardDriftsform: ENKDaglig leder: Halvor Monssveen Opprettet: 2006Adresse: Syljuåsvegen 90, BrøttumProdukter: Pultost, hemsmør, Monssveensmør, lauksmør, rømme, saup, surost, pottost, husåbrød og rabarbrasyltetøy.Distribusjon: Gårdsutsalg og Bondens Marked.

Ringsaker HonningDriftsform: ENKDaglig leder: Roer SkjelmoenOpprettet: 2002Adresse: Tandeskogvegen 7, RudshøgdaProdukter: Roger Skjelmoen og Tom Roger Bjørneseth produserer og selger sommerhonning, lynghonning og propolis, samt en rekke andre honninrelaterte matvarer og helseprodukter.Distribusjon: Nettbutikk og en et tredvetalls forhandlere i Hedmark og rundt om i landet.

Stubberud GårdDriftsform: ANSDaglig leder: Siv Stafsnes-GregersenOpprettet: UkjentAdresse: Åsmarkvegen 1117, NærosetProdukter: Stubberud Gård er et familiedrevet pølsemakeri og gårdsmatsprodusent i Åsmarka. Gården har eget jaktterreng og benytter elgkjøtt fra egen jakt i produksjonen. De produserer også chorizo spekepølse, julesylte, medisterkaker m.m. Gården har også egne pestoer, eddiker, marmelader, chutney og krydderblandinger. Distribusjon: Kiwi Sjusjøen, samt enkelte butikker på Lom, Lillehammer, Biri og Byrkjelo.

Solberg HjortDriftsform: ENKDaglig leder: Per SolbergOpprettet: Per Solberg tok over familiegården i 2003, og startet med hjorteoppdrett i 2011. Adresse: Holtevegen 359, BrøttumProdukter: Selger hovedsakelig halve hjorter.Distribusjon: Direktesalg.

Listen prioriterer småskalaprodusenter som hovedsakelig foredler det de dyrker og slakter, eller har produkssjonssenter i distriktet. Det er også utsalg av lokale produkter på Skafferiet, Hovelsrud Gård, Røste Gård, Søndre Elton, Grobunn Illseng, Møystad Gård og Norsk Øko-Urt på Nes. På høsten er det ofte direktesalg fra flere av gårdene rundt Mjøsa.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke