Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
21. sep
 
Fotball, kakekos eller konsert? Påsken byr på varierte muligheter
Snø, ikke snø. Pent vær, dårlig vær. Fjellet eller byen? Her er noen tips for påsken – uansett.

Publisert: 08.apr.2017 11:50
Oppdatert: 11.apr.2017 11:12

1 ØYA MED DET RARE PÅ: Med lite vannstand er dette tiden for et besøk på Steinsholmen. Midt i Mjøsa ligger ruinen av Mjøskastellet. Den tidligere steinborgen på øya skal ha vært den største tårnbygningen fra middelalderen i Norge. Går du langs stranda i retning Ringsaker kirke, så kommer du snart til steinen med helleristninger av elgmotiver utført for visstnok for 4000 år siden. Både Steinsholmen og helleristningene er del av Steinsodden naturreservat, som er fredet først og fremst på grunn av sine spesielle geologiske forekomster. Naturreservatet ble opprettet i 1988. Ta av E6 ved Moelv, kjør mot Ringsaker kirke, parker ved vegkroa, gå vegen ned mot vannskisenteret, følg skogsvegen forbi – og du ser snart Steinsholmen. Kort tur.

2 SYKKEL – OG SYKKEL- OG TOG: Prøv Mjøstråkk. Den store runden, rundt hele Mjøsa er 25 mil, men det går selvsagt fint an å kose seg med etapper av runden. Sist høst åpnet samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen den nye strekningen langs Mjøsa, 18,6 kilometer, langs mjøslandet mellom Espa og Minnesund. Her er det også en fin mulighet til å ta med sykkelen på toget til Eidsvold, og sykle «hemmatt». En annen fin tur, anbefalt av Margrete Ruud Skjeseth i Hamar og Hedemarken Turistforening, er strekningen Hamar-Fiskerly langs Mjøsa.

3 PÅSKEMORO I FJELLET: Påskeaften er det klart for påskeskirenn flere steder. Det er alltid folksomt rundt Brumund Fjellstue når påskeskirennet starter. Her melder vi oss på utenfor serveringshytta til Solvår og Ragnar Jensen, og så labber vi i veg for å finne postene og svare på spørsmål – og treffe og bomme på alternativene til spørsmål som: «Når ble euro innført?», «Hvor mange poeng gir bulls eye i dart?», «Hvor mange land er medlem av Nato?» – og mye annet rart, både lokalt, nasjonalt og internasjonalt. Påskeskirennet under Brumundkampen (826 m.o.h.) ble arrangert av Bygdeungdomslaget fram til 1999, da Brumund Sæter Vel tok over arrangementet. Fram til 2010 ble rennet arrangert på Brumundvollen, men nå samles påskegjestene seg rundt Brumund Fjellstue. Eksempler på andre påskeskirenn er Ljøsheim vels påskeskirenn på Hygga – og Elgåsen, Aksjøen og Kuåsen velforenings påskeskirenn på Elgåsen – også lørdag 15. april.

4 KAKEGODTERI: Skafferiet på Helgøya åpner til påske. Palmehelgen er det åpent både lørdag og søndag. Det er åpent skjærtorsdag, langfredag, påskeaften, 1. påskedag og 2. påskedag. Her serverer Charlotte Holberg Sveinsen småretter, varmt og drikke – og ikke minst sine gode kaker, helt sikkert «Skafferiets påskekake». Vertinnen på Skafferiet har de siste årene hatt rundt 60.000 besøkende i året.

5 BESØK I CYBERSPACE: «The Gathering» samler fem tusen datafrelste hvert år. «TG» ble arrangert for første gang i påsken 1992 i Skedsmohallen, og har blitt arrangert hver påske siden. I starten ble arrangementet flyttet fra år til år. Grunnet økt interesse og vanskeligheter med å finne store nok lokaler, ble Vikingskipet i Hamar valgt som lokale i 1996, og har vært det siden. Besøksbilletter er tilgjengelig.

6 LAMMEFEST: Påske er tid for lam. Enkelt å fikse på hjemmebane med fullt utstyrt kjøkken, men her er et tips om du er på hytta og ikke har stekeovn: Kommer du over et røykt, lettsaltet lammelår, så slå til! En stor kjele, litt vann – og varme, til og med kun fra en god gammeldags vedovn, er det som trengs. Vi trenger en kjernetemperatur på opp under sytti grader. Putt et steketermometer i sekken ved avreise. En tradisjonell norsk familiehytte har alltid en stor kjele, ikke minst for å smelte snø til oppvaskvann og slikt. Slike kjeler er et utmerket instrument for å trekke et røykt, lettsaltet lammelår. Og om du lar det stå på toppen av en solid vedovn, så kan du faktisk rigge til det hele før du legger ut på en skitur eller velger å sløve i solveggen. Tilbehør? Lag rotmos. Litt timian i gjør alltid susen.

7 GÅ PÅ BESØK: Kan hende har naboen ordnet alt, og hva er bedre og enklere å gå på besøk? Er du litt blyg, så er dørene åpne på Simenstad gård i dag, 8. april. «Servering av smakfull, hemlaga og fargerik påskemat på gardskjøkkenet og i påskepynta stuer på Simenstad. Småretter og middag. Alle som kommer får smake påskepunsjen», heter det invitasjonen til alle.

8 KONSERTER: Tirsdag 11. april er det klart for storbandet Nor-Døst med «Blood Sweat& Beat(les)» i Hamar Teater, og lørdag 15. april er det klart for popprogorkester Meer med søskenparet Johanne og Knut Kippersund Nesdal i spissen.

9 FULL GASS: Hamar kino er oppe i påsken, og hvorfor ikke benytte anledningen til å tråkke klampen i bånn. Det er klart for «The Fate of the Furious», eller også kalt «FF8». Dom Toretto og resten av crewet har trukket seg tilbake for å leve et normalt liv. Men en mystisk kvinne lokker Dom over på sin side og snart står tidligere venner mot hverandre. Sjekk også midnattspremière natt til 12. april.

10 KICK OFF: Det er fotballstart for de lokale fotballhåpene. Hvorfor ikke ta en biltur til Asker og Føyka kunstgress 2. påskedag? Her sesongåpner HamKam. En annen mulighet er Brumunddal-Kjelsås på Sveum.

11 VANNSKI: Alltid stas med vannskikonkurransen på Sjusjøen Skisenter. I år første påskedag, 16. april. Sjusjøen har et stort program for hele påsken. Det er blant annet barneskifestival, konserter med både Ulf Storbekk og Rune Holme på Låven Bar (9. april), og Gaute Ormåsen og Christian Ingebrigtsen på Låven Bar (11. april), det er Big jump (12. april), påskeskirenn på Sjusjøen langrennsarena langfredag, «Monsterbakken opp» med Martin Johnsrud Sundby (påskeaften) – og ikke minst vannskikonkurransen.

12 FIN RUSLETUR: Snøen er borte og Ilsengstiene er åpne. Ilsengstiene er et nettverk med merkede stier rundt tettstedet Ilseng i Stange. Stinettet krysser og går langs fire elver: Svartelva, Starelva, Lageråa og Fura. Det er lett å starte ved veibrua over Svartelva Horne bru (parkering sør for trafostasjonen til Stange energi) og da er man veldig nær Ilseng sentrum (parkering eventuelt ved Coop Marked). Start med å gå over Horne bru til sentrumssiden og så til høyre inn Elvevegen og rett inn på trivelig sti som går i spennende løvskogsmiljø langs Svartelva og forbi den gamle danseplassen Skogstad der det også er gamle brukar. Så forlater man elva og går mot sørsiden av bebyggelsen – og på kanten av en gammel kvennveit.

13 MED APPELSIN I SEKKEN: For den som lurer på om skiløypene på Hedmarksvidda holder i påsken, så er meldingene positive fra den trofaste løypekjører Helge Kartomten som har kjørt skiløypene i snart 25 år. – Det er ingen fare, fortalte Kartomten tidligere denne uka. Da er det bare å putte appelsin og en sjokoladebit i sekken og rusle av gårde. Fine mål, som alltid, er serveringshyttene Målia, Stenfjellhytta og Lageråkvisla. Her finnes det alltid blide mennesker, kaldt og varmt drikke, sjokolade og god gjærbakst.

14 SE BYVÅPENFUGLLEIK: Det er tiden for å se fuglen i Hamars byvåpen i leik. Orrhaneleiken er i gang. Spillet starter i mars. Hannene samles på faste spillplasser som brukes fra år til år. Knut Einar Nordhagen i Hamar og Hedemarken Turistforening anbefaler interesserte å ta kontakt med lokale jeger- og fiskerforeninger. Her finnes det alltid personer som kjenner stedene hvor leiken pågår.

15 DET NAPPER: Påsken er en ypperlig anledning for isfiske. Men vær forsiktig. Isen kan være utrygg. Det er fremdeles muligheter også på Mjøsa. Men også for klassisk stangfiske. Sjekk inatur.no. Fiskekort til salgs, blant annet for Glomma.

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke