Hesaplı Krediler Hızlı Krediler
hacklink
buy instagram followers
20. sep
RAUSHET: Mocci Ryen ønsker seg et rausere samfunn fortsatt, og hun tenker "glokalt", og på Hamar som en internasjonal by. FOTO: KJERSTI GULLVÅG
 
Engasjert prisvinner har mye å utrette
Mocci Ryen har mottatt kommunens Mangfoldspris og neste år feirer Stoppested Verden 10-årsjubileum. Likevel mener Mocci at jobben er langt fra ferdig.

Publisert: 21.mai.2017 11:47
Oppdatert: 21.mai.2017 12:49

Festivalen Stoppested Verden har gått fra å finne sted to dager i året, til å bli en helårsgeskjeft, med massevis av små og store prosjekter, alle rettet mot samme mål; å skape møteplasser og koble sammen miljøer og mennesker med ulike kulturbakgrunner og ulik fartstid i landet.

- Når skjønte du at Stoppested Verden måtte bli mer enn en todagers festival?

- Det var et ønske helt fra starten, og det var jo en helårsjobb i starten å få til selve festivalen. Det var et ønske å bygge dette opp sakte, men sikkert. 

- Og med åra har det blitt stadig mer, med Åpen Scene, teaterverksteder, radioprosjekter, festivalskole for å nevne noe. Har du noen ting du er spesielt fornøyd med?

- Åpen Scene er et veldig rørende prosjekt, hvor vi i år har hatt 181 sceneopptredener over 11 lørdager. De unge kan få uttrykke hva de vil. Det blir mye sang og musikk selvsagt, men så er det noen som leser dikt og forteller historier om det de opplever her i Norge og det de kanskje har flyktet fra. Mange sterke historier, som de tør å dele, selv om de er unge. Det er så modig. Så alt skal ikke bare handle om sang og dans og latter, men like mye om omsorg, trygghet, og viktigst av alt – det å bli sett.

- Og kanskje også å se forbi det ytre?

- Ja, det handler om å se hva de har med i bagasjen, og bidra til tilhørighet. Og å se at innenfor den store gruppa vi kaller flyktninger eller innvandrere, - jeg er mer glad i ordet «innflytter», er det så mange grupper. Noen har vært her siden 70-tallet og er på 2. og 3. generasjons innvandrere, mens noen kom fra Syria nå nettopp. I Hamar nå er 118 land representert, så vi er jo blitt en internasjonal by.

- Men ikke alle er så opptatt av å oppleve mangfold og være åpne og eventyrlystne, og har nok med seg og sitt. Hva vil du si til dem som kanskje syns det er litt skummelt med det nye?

- Jeg skjønner dem godt! Ikke alle vet helt hvordan man skal gå fram, og nettopp derfor trenger vi steder som Stoppested Verden, det er så åpent og tilgjengelig. Jeg har enda ikke opplevd at noen som kom på Stoppested Verden ikke følte at festivalen var for dem. 

- Dere har jo flotte besøkstall på festivalen, men er det ikke en fare for at dere «synger for menigheten» likevel? Får dere med dere dem som sitter hjemme og skriver kritisk om innvandring, for eksempel?

- Det har vi snakka mye om. Vi vet jo ikke helt hvem det er som besøker festivalen, og derfor skal vi få i gang et forskingsprosjekt til neste år, for å kartlegge mer om hvem som kommer og hvilken effekt det har. Men derfor er det viktig at festivalen er gratis, for hvis vi hadde tatt penger hadde vi mista mangfoldet. Og da måtte vi tenkt helt annerledes, bygd en mur rundt festivalområdet osv.

- Dere er kanskje ikke så fan av murer?

- Nei, vi er mer glad i bruer enn i murer!

- Du og festivalen har mottatt kommunens Mangfoldspris, hva betyr det for deg?

- Jeg takker for den, men det jeg er mest glad for er at kommunen har noe som heter Mangfoldspris, for det vil si at de setter denne typen arbeid høyt. Det som er viktig for meg er at en slik pris krever oppfølging. Ros får vi nok av fra publikum, jeg trenger ikke noen «fjær i hatten». Det må følge med noe med tanken, ikke være et alibi, men motsatt. For her er det mer å gjøre!

- Hva ønsker du deg da? 

- Vi er en prosjekt-festival, vi starter på 0 hver 1. januar, og jeg bruker 80 prosent av tida mi på å skaffe penger, og 20 prosent på å skape innhold. Det er jo helt feil. Så det å få mer forutsigbarhet ønsker vi oss. Vi har klart å holde det gående uten noen form for forutsigbarhet så langt, men sånn kan det ikke fortette i evigheter. Politikerne må avgjøre om det vi driver med er viktig eller ikke. Så det er min henstilling til neste år, om vi skal fortsette inn i framtiden eller ei, og om man er villig til å investere videre, slik at vi kan være på banen over tid. Det trengs systemjobbing, ikke bare «brett-opp-erma-prosjekter som er over på et par år.

- Fordi det er en lang prosess? 

- Ja, det tar tid. Vi har holdt på i snart 10 år og fortsatt er vi ikke der jeg syns vi burde. Det er fortsatt mange som ikke føler seg hjemme her. Men jeg merker en større nysgjerrighet enn før. Og hvis det fører til at folk kommer til oss, da er halve jobben gjort. 

 
Siste nytt fra nyheter
Sjefredaktør:Carsten Bleness »
Nyhetsredaktør:John Arne Holmlund »
Digitalredaktør:Anne Ekornholmen »
Sportsredaktør:Rune Steen Hansen »
Kulturredaktør:Geir Vestad »

Kundeservice/abonnement:abo@h-a.no
HA arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. HA har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til.
 
HA bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her, og vår personvernerklæring her. Les mer om vilkår og samtykke